Acasă Sănătate COVID-ul a agravat situația bolnavilor de HIV-SIDA. Timișul pe locul patru cu...

COVID-ul a agravat situația bolnavilor de HIV-SIDA. Timișul pe locul patru cu numărul infectaților

1051
DISTRIBUIȚI

Infecția HIV constituie o problemă de sănătate publică atât în județul Timiș, cât și la nivel național, în România, încă din anii ʼ90, iar pandemia COVID-19 a accentuat situația deja precară a persoanelor vulnerabile față de infecția HIV.

Județul Timiș se confruntă cu o problemă semnificativă din punct de vedere al infecției HIV. În ultimii 4 ani, numărul cazurilor noi de infecție HIV a înregistrat o creștere, județul Timiș ocupând locul 4 la nivel național în topul județelor cu cel mai mare număr de cazuri noi HIV.

Într-o primă etapă organizatorii proiectului au avut discuții cu reprezentanții Primăriei Timișoara. Scopul întâlnirii fiind de a prezenta contextul actual cu privire la infecția HIV de la nivelul municipiului Timișoara, împreună cu situația grupurilor vulnerabile identificate.

Una dintre soluțiile disponibile ar fi deschiderea unor programe de finanțare pentru organizațiile non-guvernamentale care implementează servicii de prevenire a infecției HIV și campanii de educare și informare cu privire la infecția HIV.

Răspunsul la acest demers a fost unul pozitiv, fiind deschiși în a avea discuții suplimentare pentru a concretiza acest mecanism de finanțare pentru organizațiile non-guvernamentale.

Campania de advocacy a Proiectului SOS_Project: Parteneriat pentru politici sustenabile în domeniul prevenirii HIV/SIDA, derulat de către Fundația Romanian Angel Appeal și partenerii săi și-a propus să îmbunătățească sustenabilitatea financiară și să crească eficiența programelor de prevenire HIV în România adresate grupurilor vulnerabile.

Campania de advocacy s-a îndreptat către municipiile cu număr mare de noi cazuri HIV: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu.   

Organizațiile non-guvernamentale Fundația Romanian Angel Appeal, Observatorul Român de Sănătate, ARAS – Asociația Română Anti-SIDA, Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS), Asociația eQuiVox, Asociația Identity.Education – Identitate.Educație, Asociația Sens Pozitiv, Asociația MozaiQ LGBT, Fundația PARADA, Asociația Studenților la Psihologie și Sociologie din Timișoara, Organizația Studenților Farmaciști Sibiu, Societatea Studenților Mediciniști Hipocrates Sibiu au semnat o scrisoare deschisă adresată primarilor și consilierilor locali din fiecare oraș, prin care le solicită acestora ca în anul 2021 să fie alocate fonduri dedicate serviciilor de prevenire HIV adresate grupurilor vulnerabile.

Din păcate accesul la servicii medicale și de prevenire este extrem de limitat pentru grupurile vulnerabile. În contextul proiectului, grupurile vulnerabile sunt constituite din persoane cu comportamente la risc (consumatorii de droguri injectabile, bărbați care fac sex cu bărbați, persoanele implicate în sexul comercial, persoanele transgender și persoanele încarcerate). 

În anul 2020 s-a înregistrat o scădere bruscă a numărului de noi cazuri HIV, sugerând o prăbușire a ratei de testare HIV în contextul pandemiei COVID-19. Persoanele infectate HIV care nu sunt conștiente de acest lucru sunt la risc de a transmite infecția către alte persoane. În lipsa unor măsuri urgente adresate grupurilor vulnerabile la infecția HIV, pandemia COVID-19 va fi urmată de o agravare dramatică a epidemiei HIV în România.

În acest moment există în implementare un ultim grant oferit de Fondul Global, care însă nu mai include nici un fel de suport pentru serviciile de prevenire HIV adresate grupurilor vulnerabile. Finanțarea acestei componente s-a sfârșit în decembrie 2020.  În ultimii zece ani, aceasta a fost sursa de finanțare aproape exclusivă pentru proiectele care au vizat prevenirea infecției HIV.

În aceste condiții, sarcina finanțării acestor programe revine autorităților din România. Autoritățile locale au prerogative în domeniul sănătății publice și, mai mult, au acces direct la informații cu privire la grupurile vulnerabile și pot lua măsuri adaptate situației din comunitate. 

În acest context, este necesar ca autoritățile locale să găsească soluții în a susține finanțarea programelor de prevenire HIV adresate grupurilor vulnerabile.

Serviciile de prevenire HIV pot să includă: 

1.Programe de testare.

2.programe specifice adresate grupurilor vulnerabile, precum oferirea gratuită de prezervative sau programe de harm-reduction (oferirea de echipamente sterile de injectare, testare pentru hepatite, referire către servicii specializate).

3.Servicii de consiliere și informare.

Deși strategiile locale și județene menționează explicit nevoia de intervenție pentru grupurile vulnerabile la infecția HIV, bugetele pentru eventualele măsuri adresate acestor grupuri au întârziat.

În lipsa alocării fondurilor necesare pentru continuarea acțiunilor derulate până în prezent, România se va confrunta în următorii ani cu o explozie a numărului de cazuri noi HIV. 

Comentarii

comentarii