Acasă Actualitate COVID-ul nu a blocat cercetarea! Noaptea Cercetătorilor vine și în 2020 să...

COVID-ul nu a blocat cercetarea! Noaptea Cercetătorilor vine și în 2020 să impresioneze publicul din Banat

DISTRIBUIȚI

La Universitatea de Vest din Timișoara, pe 27 noiembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni 2020 se pregătește să încânte publicul din Banat cu știință, prin experimente trăsnite, fenomene curioase, imagini din culisele cercetării, conferinţe captivante, jocuri și concursuri cu premii atrăgătoare.

Participarea la toate activitățile este gratuită și online.

Acest eveniment se organizează anual, în aceeași zi, în peste 350 de orașe europene, pentru a sărbători cunoașterea, descoperirile și beneficiile cercetării.

Este finanțat de către Uniunea Europeană, prin programul Orizont 2020, câștigat anul acesta de către un consorțiu format din 15 universități și institute de cercetare de prestigiu din România, împreuna cu Universitatea de Vest din Timișoara prin Facultatea de Fizică.

Intitulat sugestiv DOREMI-RO, evenimentul face parte din seria de activități dedicate Anului Internațional al Sunetului, o initiațivă globală gândită în scopul stimulării înţelegerii rolului important pe care îl joacă sunetul în toate aspectele societăţii, de la știința sunetului și tehnologiile conexe, până la vorbire, muzică și sunete creative.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Promovat de Comisia Europeană, în România proiectul DOREMI-RO este coordonat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și se va organiza simultan în peste 30 de orașe, dintre care  și Timișoara, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava.

Evenimentul Noaptea cercetătorilor de la Timișoara este organizat de Facultatea de Fizică de la Universitatea de Vest din Timișoara, cu sprijinul Departamentului de Relația cu Mediul Preuniversitar, Departamentului de Imagine și Comunicare Instituțională, în parteneriat cu ExperimentariumTM, Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie, Facultatea de Educație Fizică si Sport și Facultatea de Muzică și Teatru. Parteneri media al evenimentului sunt UVT-TV și TVR Timișoara.

Anul acesta îi vom avea ca invitați de onoare ai Universității de Vest pe Dumitru Prunariu, primul roman cosmonaut,  Președinte onorific al Agenției Spațiale Române, Marius-Ioan Piso, Președinte al Agenției Spațiale Române – ambii fiind Doctor Honoris Causa ai  Universității de Vest din Timișoara – dar ne vom bucura și de participarea de excepție a reprezentanților Centrului de Cercetari ELI-NP, Bucuresti, Magurele.

Programul este desfășurat de cercetători, inventatori și exploratori într-un mod interactiv, educativ și distractiv și se adresează minților curioase de toate vârstele. Într-un context deosebit, anul acesta evenimentele se desfășoară online, între orele 15-21, pe stream-ul:

https://stream.meet.google.com/stream/db686ff3-1c8c-4daa-83dc-f11336ede087?fbclid=IwAR0sKL6ZTnyqYc7qHdH8g_asrQ0ey2a9vblxyWjXOjbKi5ArRILR43pyKrQ

Cercetarea nu intră în izolare în 2020, astfel că și pentru programul acestei ediții de echipe de cercetare, organizații și companii au pregătit activități dedicate publicului.

Din program:

Deschiderea oficială, în care rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, va adresa un mesaj de bun venit participanților,  momentul muzical al studenților de la Facultatea de Muzică, prelegeri ale unor personalități stiințifice din România (Dumitru Prunariu, Marius-Ioan Piso, Ioan Dăncus, Cătălin Ticos), prezentări din partea Facultăților UVT (Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Facultatea de Educație Fizică și Sport), SCIENCE CAFÉ-uri cu specialiști de la Facultatea de Fizică (Dumitru Vulcanov, Daniel Vizman, Paul Gravila), premierea concursului de eseu, desen şi fotografie cu tematică ştiinţifică, dar și tombola cu premii.

Evenimentul va putea fi urmărit online în 27 noiembrie, începând cu ora 15.00, pe stream-ul:

https://stream.meet.google.com/stream/db686ff3-1c8c-4daa-83dc-f11336ede087?fbclid=IwAR0sKL6ZTnyqYc7qHdH8g_asrQ0ey2a9vblxyWjXOjbKi5ArRILR43pyKrQ

Detalii suplimentare și programul complet pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/731904294088207 www.noapteacercetatorilor.ro

Comentarii

comentarii