COVID19 continuă să facă victime în Timiș, deși acum s-a transformat într-o banală răceală! Prof.dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș Timișoara, a explicat că există o ușoară creștere a cazurilor, dar nu e nimic grav.
În fiecare zi, vin câte cinci – șapte pacienți în ambulatoriu și primesc tratament, dar sunt forme ușoare. Nu au fost cazuri dificile, decât la pacienții neoplazici sau hematologici.
“În rest, COVID19 înseamnă o răceală banală. Doamne ajută! În sfârșit, a devenit o răceală banală”, a spus prof. Oancea.
Complicații apar la pacienții oncologici infectați cu SARS-COV2, fiindcă au sistemul imunitar deprimat, dar acum există instrumente de control al COVID-ului.
“Există pacienți și se înregistrează o ușoară creștere, dar nu să pună probleme sistemului medical. Nu au fost pregătite nici saloane speciale pentru acești pacienți. De obicei sunt tratați prin ambulatoriu. Persoanele care s-au adresat medicilor au venit cu simptome ca și de gripă. Pacienții primesc tratament în ambulatoriu”, a adăugat prof. Cristian Oancea.
De obicei, sunt simptome de răceală la tineri, iar la vârstnici există riscul să se mai complice starea de sănătate. Cei în vârstă nici nu prea fac febră.
Care ar fi simptomele?
În primul rând, apare o moleșeală care nu era normală cu starea clinică sau omul simte o slăbiciune musculară care se dezvoltă. Pot să apară durerile musculare, durerile articulare!
“Atenție la pacienții neoplazici sau hematologici, fiindcă la aceștia e posibil să se complice situația datorită sistemului imunodeprimat. Persoanele cu COVID19, în primul rând, vor primi tratament simptomatic și vitamino-terapie. Dacă simptomele persistă două- trei zile sau încep să se agraveze, trebuie să meargă la medicul de familie pentru a fi trimiși la medicul specialist.
Important este să nu ne aruncăm pe antibiotice de la primele simptome asta trebuie să se înțeleagă!”, este mesajul prof.dr. Cristian Oancea.