Acasă Actualitate Covid19 și starea de urgență au pus în pericol drepturile omului în...

Covid19 și starea de urgență au pus în pericol drepturile omului în România. Scrisoare către autorități

DISTRIBUIȚI

Șapte organizaţii neguvernamentale solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, prim-ministrului, Victor Orban, Ministerului Afacerilor Interne, Biroului Permanent al Senatului, Avocatului Poporului și preşedintelui Camerei Deputaţilor includerea în structurile de urgenţă care iau decizii în această perioadă a unui expert în drepturile omului.

Scrisoarea deschisă adresată autorităţilor publice centrale

”Măsurile luate de către autoritățile române imediat înaintea și în timpul stării de urgență ridică semne de întrebare privind preocuparea Executivului și Parlamentului față de respectarea drepturilor omului și a valorilor democratice.

Desigur, înțelegem necesitatea stării de urgență; în același timp, suntem îngrijorați de lipsa de proporționalitate dintre limitarea drepturilor și nevoia reală care a dictat unele dintre aceste măsuri. La fel, suntem îngrijorați de procesul prin care unele decizii au fost luate fără consultarea, fie și minimală, a societății civile.

Dacă în comunicarea lor, autoritățile nu manifestă o atitudine ostilă față de drepturile omului și valorile democratice, totuși multe dintre măsurile luate sau implementarea lor, aduc atingere acestor principii, mai mult decât este justificat. Nu acuzăm rea credință, ci lipsă de perspectivă cu privire la aceste aspecte.

Pornind de aici, observăm că în structurile care iau decizii în această perioadă nu pare să fie prezent nici un expert în drepturile omului, vreun un demnitar sau membru al societății civile cu rol și competențe în acest domeniu. De asemenea, observăm implicarea insuficientă a Parlamentului în administrarea crizei.

Această stare de lucruri trebuie remediată.

De aceea cerem integrarea în structurile de consiliere și decizie a unor experți și demnitari care să poată oferi  autorităților repere juste pentru o calibrare a măsurilor care să garanteze și  respectarea drepturilor omului și a valorilor democratice și evitarea, în consecință, a unor decizii disproporționate sau insuficient înrădăcinate în practica democratică. Cerem, de asemenea, ca Parlamentul să monitorizeze constant starea drepturilor omului în România și, în spiritul unei colaborări loiale, să ia măsuri astfel încât orice limitare a drepturilor să nu fie mai mare decât este în mod real nevoie.

Suntem convinși că o atitudine responsabilă a autorităților în respectarea drepturilor omului va conduce și la o mai bună respectare a cadrului legal și a restricțiilor existente. De asemenea, o astfel de atitudine este de natură să întărească încrederea dintre stat și societate, încredere care este esențială în aceste momente de criză.

Găsiți mai jos o serie de exemple de ceea ce noi considerăm măsuri disproporționate precum și motivația noastră.

În final, aducem în atenția dumneavoastră Raportul Agenției Europene pentru Drepturile Omului, cu privire la implicațiile prezentei crize asupra drepturilor fundamentale ale omului, precum și Ghidul pe care Consiliul Europei îl propune Statelor membre în vederea respectării principiilor democrației, statului de drept și a drepturilor omului, în perioada de criză. Primul document, confirmă opinia organizațiilor semnatare cu privire la situațiile de abuz înregistrate în România. Cel de-al doilea recomandă o serie de principii care pot păstra echilibrul între măsurile de urgență ce limitează drepturi și libertăți pe de o parte, și valorile europene pe de altă parte”.

Semnatari:

Andrei Tiut. Oana Preda, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică. Mihai Bumbeș, Asociația  Miliția Spirituală. Mircea Toma, ActiveWatch. Alexandrina Dinga, Asociația CIVICA. Elena Calistru, Funky Citizens. Vlad Levente Viski, Asociatia MozaiQ LGBT. Valentin Sălăgeanu, Greenpeace România.

Comentarii

comentarii