Acasă Actualitate Credincioşii din Ciarda Roşie au primit teren pentru biserică

Credincioşii din Ciarda Roşie au primit teren pentru biserică

DISTRIBUIȚI

Sunt aproximativ 30.000 de credincioşi ortodocşi în tot Cartierul Ciarda Roşie din Timişoara, iar duminicile şi în timpul sărbătorilor religioase, se adună într-un fel de garaj, pentru a se ruga. E o casă veche şi mică de văiugă, ce ţine loc de biserică şi ai sentimentul că se va dărâma în fiecare clipă, dar oamenii nu vor să renunţe la credinţa lor. Se adună împreună cu preotul şi se roagă lui Dumnezeu. Cea mai apropiată biserică se află în Cartierul Soarelui, la patru staţii cu tramvaiul şi pentru cei mai mulţi bătrâni este foarte departe şi nu îşi permit să dea bani pe bilet, dus şi întors. Aşa că oamenii preferă să meargă la acel “garaj cu turlă şi cruce în vârf”, din apropierea locuinţei lor. De 20 de ani, autorităţile locale şi cele bisericeşti nu au arătat niciun interes pentru a le construi un lăcaş de rugăciune şi, numai după ce s-a constituit consiliul de cartier, ideea a fost vehiculată autorităţilor din cadrul Primăriei Timişoara, iar de un an de zile s-au făcut demersuri concrete pentru a fi ridicată noua biserică. În şedinţa de marţi, 26 ianuarie 2010, Primăria şi Consiliul Local Timişoara au atribuit terenul pentru construirea lăcaşului.

Mulţumiri Primăriei şi Consiliului Local Timişoara

“Garajul meu de maşină aproape că este mai mare decât această aşa-zisă biserică. Noi nu avem biserică în cartierul Ciarda Roşie. Eu, personal, împreună cu preotul Carebia, dar şi cu unii cetăţeni, am făcut multe demersuri la primărie şi am fost ajutaţi să obţinem acest teren pentru construirea noii biserici. De aceea, mulţumim foarte mult autorităţilor din Primăria Timişoara, în frunte cu domnul primar Gheorghe Ciuhandu, dar şi Consiliului Local Timişoara, pentru că a fost atribuit pământul”, a spus Ovidiu Tănase, preşedintele Consiliului de Cartier Ciarda Roşie.
Dacă, acum, în garajul-biserică intră aproximativ 80 de persoane, iar înghesuţi, 100, în noul lăcaş vor intra 200. “Aşa-zisa biserică se află într-o casă de văiugă, care stă să se dărâme. Am făcut o prelungire din lemn, să fie mai mare. Iarna este foarte frig. Noul lăcaş foarte mare nu îl putem face, tip catedrală, ci va fi o biserică de cartier, normală. Mitropolia Banatului este de acord cu proiectul nostru, iar ÎPSS Nicolae, mitropolitul Banatului, ne-a susţinut şi ne susţine. În urmă cu un an, ne-a semnat cererea către Primăria Timişoara, ca să obţinem terenul. Iată că, după un an de zile, am reuşit să obţinem acest loc. Aşa a fost voia lui Dumnezeu, să primim acest teren şi nu altul”, a povestit tânărul preot-paroh Adrian Carebia.

E nevoie de donaţii

Fostul preot al Parohiei din Ciarda Roşie, răposatul Ionel Culda, voia să ridice construcţia, dar, din păcate, a trecut la cele veşnice mult prea devreme. Noul preot Corebia a preluat ideea şi proiectul, împreună cu Ovidiu Tănase, şi au făcut demersuri la Primăria Timişoara şi la Bucureşti, pentru obţinerea terenului. Din toate părţile, mesajele erau demoralizante, fiindcă pentru acel loc era nevoie de aprobare de la Bucureşti. Le-a fost sugerat alt loc, dar şi acela a fost cu probleme juridice. Mai multe persoane se judecă pentru a-l obţine. În acest timp, de la Bucureşti a venit aprobarea pentru terenul iniţial, care este mult mai bun pentru biserică. Construcţia lăcaşului ar costa aproximativ 200.000 de euro, dar deocamdată nu există aceşti bani. De aceea, preotul Carebia şi Ovidiu Tănase susţin că se pot obţine din donaţii, nu numai de la oamenii din cartier şi de la firme, ci de la oricine, de oriunde, care ar binevoi să ofere orice sumă pentru a fi edificată biserica. “Putem atrage bani prin Asociaţia de Proprietari Ciarda Roşie, dar şi prin Parohia Ciarda Roşie, ca orice persoană sau societate comercială să facă donaţii, orice sumă poate fiecare”, a spus Tănase. “O să ne ajute fiecare cu cât doreşte, dar la asemenea sumă avem nevoie de donaţii mai mari, iar unele firme cred că pot oferi mai mult”, a spus preotul. O primă donaţie, de 50.000 de euro, este făcută de bătrânul Constantin Popa Luca, în vârstă de 86 de ani. Un om modest, care s-a ocupat de creşterea oilor. Acum este în vârstă, şi-a vândut oile, iar banii îi va dona pentru ridicarea bisericii.

Comentarii

comentarii