Acasă Actualitate Cărășenii se înarmeazã!

Cărășenii se înarmeazã!

DISTRIBUIȚI

   
Din ce în ce mai multe persoane din județ solicită autorizații pentru deținerea de arme letale

La mai mult de 2.000 de persoane se ridică numărul celor care dețin arme de foc, arme letale în Caraș-Severin, iar al celor care și-au procurat arme neletale este, practic, mai mare de peste trei ori. Armele de vânătoare, de tir sau de colecție sunt considerate letale, iar autorizația de deținere pentru acestea se eliberează doar anumitor categorii de persoane, respectiv vânătorilor, colecționarilor, sportivilor de tir, diplomaților, magistraților sau parlamentarilor. Procedura de autorizare pentru procurare, deținere, port-armă și folosire a armelor și munițiilor letale prevede întocmirea unui dosar care să cuprindã o serie de documente, printre care un certificat medical, unul de cazier juridic, avizul psihologic, un certificat de absolvire a unui curs de instruire teoretică și practică în domeniu, precum și dovada achitării taxelor pentru autorizare.
În ceea ce privește deținerea armelor neletale, dintre care fac parte cele cu bilă de cauciuc, cu aer comprimat și cu gaze iritante, regimul este mai lejer. Orice cetățean poate obține gratuit autorizația dacă depune o cerere însoțită de certificatul de cazier judiciar și o copie a buletinului de identitate la Inspectoratul de Poliție al județului Caraș-Severin. În ultima perioadă  aproximativ 300 de persoane au cerut, anual, eliberarea unui astfel de document.
Dar am făcut referire până acum doar la armele înregistrate, autorizate, fără să ne referim la armamentul deținut ilegal sau la cel fabricat în mod artizanal. Pentru că, în afara celor care obțin legal aprobarea pentru deținerea unei arme, mai sunt și cei care încalcă legea și își fabrică armament neautorizat. Activitatea desfășurată între Serviciul Arme, Explozibil și Substanțe Toxice s-a axat anul trecut pe prevenirea și descoperirea infracțiunilor de acest gen, fiind desfășurate anual câteva sute de controale de depistare a fabricanților de armament neautorizat. În acest context, au fost confiscate, la nivelul județului, doar anul trecut, aproximativ 40 de arme de vânătoare, arme letale și aproape 900 de cartușe. Muniție, evident, fără acte în regulă. În plus, județul Caraș-Severin deține un fel de tradiție în domeniul armamentului artizanal, tradiție ce datează din timpul rezistenței anticomuniste din Munții Banatului. 
Drept este că și climatul de pe străzi s-a degradat până într-atât, încât omul de rând e în permanență expus la eventuale agresiuni din partea a tot felul de persoane, ceea ce îl determinã, până la urmă, să apeleze la mijloace de autoapărare. Asta nu înseamnă că poliția sau jandarmeria, organele de ordine, în general, n-ar fi eficiente, dar de multe ori până să intervină ei e prea târziu.

 

Comentarii

comentarii