Acasă Actualitate Crescătorii de animale, scoși de Poliția Locală din Piața Bălcescu, spun că:...

Crescătorii de animale, scoși de Poliția Locală din Piața Bălcescu, spun că: „doamna Zolița, de la Piețe, lua banii, dar nu rupea chitanțe”

DISTRIBUIȚI

Până acum, de câțiva ani încoace, în fiecare duminică, pasionații de porumbei, iepuri, papagali, pești și alte specii de animale se adunau în Piața Bălcescu din Timișoara pentru a-și expune exemplarele cu care se mândresc, „dintr-un hobby, pur și simplu”, spun aceștia. În ultimele trei duminici, totuși, polițiștii locali i-au somat pe aceștia să părăsească perimetrul pieței. În primele două cazuri, aceștia s-au conformat, dar pe 1 martie, „plictisiți de aroganța comunitarilor”, au rămas, fără să primească nicio amendă, totuși.

În legătură cu acest caz, miercuri, 4 martie, directorul societății Piețe SA, Ionuț Nasleu, ne-a spus: „Fiind și eu iubitor de animale, m-am interesat de acest caz. Știu de faptul că, de ani de zile, aceștia vin în Piața Bălcescu să își expună și vândă animalele. Noi (n.r. Piețe SA) nu avem nicio legătură comercială cu aceștia, dar, până acum, am trecut cu vederea și le-am permis să vină în Piață”.  

Cu această ocazie a ieșit la iveală o posibilă neregulă în cadrul societății Piețe SA. Mai mulți oameni prezenți atât pe 1 martie, dar și în trecut, în Piața Bălcescu susțin că „au plătit câte 10-15 lei la doamna Zolița de la Piețe, ca să poată veni în piață, dar dânsa nu le-a rupt chitanță”. Din câte mai spun aceștia, doar atunci când se anunța câte un control primeau și dovada plății.

În replică, Nasleu a susținut că nu știa despre acest lucru: „Este foarte grav ceea ce aud acum, eu nu știu și nu susțin astfel de inițiative.(…) Nu a făcut nimeni nicio sesizare pe această cale. Trebuie să am ceva scris!”. Ulterior, acesta ne-a contactat din nou, după ce ar fi avut o discuție cu „doamna Zolița” și ar fi primit, în scris, declarația acesteia, asigurându-ne că va cerceta situația. Directorul de la Piețe aștepta și să ia legătura cu cei care au avut de suferit în urma acestei presupuse nereguli.

Joi, cel care dorește să reprezinte oamenii care vin duminică de duminică în Piața Bălcescu, T.P. a fost contactat de Nasleu. Cu câteva zile înainte, cetățeanul a fost și în audiență la directorul de la Piețe, dar, spune acesta, „m-a primit, i-am prezentat situația, s-a uitat la mine, a dat din cap și cam atât”. În cazul acelei întâlniri, T.P. nu a menționat că în trecut doamna Zolița „băga banii direct în buzunar”, ci doar cele întâmplate în ultimele duminici.

Joi, Nasleu i-a propus o soluție: oamenii să fie lăsați să vină în piață până la Paște, după care să se mute în piața volantă de lângă Lidl, „în spatele garajului partidului”. Oamenii se declară mulțumiți, momentan, de acest compromis, mai ales că au primit asigurări că nu le vor mai fi ceruți bani.

Totuși, T.P. ne-a mai spus că Nasleu l-a asigurat că „a vorbit cu primarul, care a dat ordin Poliției Locale să nu mai intervină”. Pe de altă parte, „șeful de la Piețe” infirmă acest lucru, spunând că Robu doar va urgenta rezolvarea litigiului în care se află Piața, proces detaliat în continuare.

Totodată, în cazul „doamnei Zolița” nu au fost încă luate măsuri, fiind doar întocmit un raport, în lipsa unei sesizări scrise de reclamanți. Nasleu spune că acuzata a prezentat în declarația dată faptul că ar avea martori care să confirme că „nu a rupt chitanțe, dar nici nu a încasat vreun leu”, iar până luni, când se întoarce din concediu responsabilul cu finanțele societății, nu se pot face verificări.

Revenind la intervenția de duminică a polițiștilor locali, pasionații de animale prezenți în piața au insistat să primească detalii referitoare la ce acte normative încalcă, din moment ce, spun aceștia, „singurele activități care pot fi considerate oarecum comerciale sunt eventualele schimburi între persoane fizice”. Într-un final, după câteva minute de tergiversări și două apeluri făcute de polițiști, li s-a prezentat o decizie a DSVSA din 16 ianuarie, primită pe WhatsApp de unul dintre „comunitari”.

De asemenea, despre intervenția polițiștilor locali, T.P. ne-a mai spus: „I-am întrebat de ce au venit, cine i-a chemat. Inițial, nu au spus nimic, au tăcut. După ce am tot insistat, unul dintre comunitari mi-a spus așa, mai pe sub mustață, «Știți, doamna Zolița ne-a trimis»”.

Directiva invocată de polițiștii locali, nr. 1321/16.01.2020, prevede faptul că, din cauza existenței unor focare de gripă aviară în statele vecine cu România, sunt interzise lăsarea liberă, comerțul și organizarea de expoziții cu păsări. Directorul executiv și purtătorul de cuvânt al DSVSA Timiș, Alin Flavius Nicoară, ne-a confirmat faptul că această dispoziție, dată tuturor primăriilor din județ, este încă în vigoare și se aplică tuturor categoriilor de păsări, inclusiv porumbeilor. Motivația menținerii acesteia este faptul că încă există focare de infecție în statele vecine și, mai mult, chiar acum aproximativ o lună și jumătate s-a descoperit unul și în județul Maramureș.

În legătură cu litigiul amintit anterior, Ionuț Nasleu, ne-a spus, miercuri, că spațiul pieței nu mai intră, din punct de vedere juridic, în administrația municipalității, ci că, în urma unei dispoziții judecătorești, acesta ar fi fost retrocedat Parohiei Romano-Catolice Timișoara III – Elisabetin.

Pe de altă parte, în aceeași zi, parohul Barazsuly István ne-a spus faptul că, într-adevăr, există o decizie care asigură trecerea Pieței în administrația parohiei sale, dar că de abia din 11 martie ar urma ca aceasta să intre în vigoare. „Până atunci (n.r. miercurea viitoare), ca și până acum, administrarea rămâne la Piețe.(…) Nici chirie pe acest spațiu nu primim”.

În ceea ce privește planurile de viitor referitoare la felul cum va fi administrată zona, parohul spune că încă nu s-au luat decizii clare, din moment ce nici măcar la Primărie nu s-a putut ajunge până în acest moment, din cauza întârzierii procedurilor legale. Nici cu cei care până acum își expuneau animalele în zonă parohia nu a purtat discuții, însă Barazsuly István nu exclude posibilitatea unei înțelegeri, atât timp cât „spațiul se va ridica și va fi păstrat la standarde moderne”.

Până joi, se pare, Primăria Timișoara, prin Piețe SA, și Parohia Romano-Catolică Elisabetin au căzut de acord ca oamenii să își poată desfășura activitatea în acest spațiu, indiferent de starea litigiului, până la Paște. După aceasta, în spiritul de mare iubitor de animale, Nasleu ne asigură că se va încerca atât susținerea pasionaților, cât și crearea unui spațiu adecvat în care comerțul și alte activități cu animalele să se desfășoare în condiții optime.

Acum, rămâne de văzut ce nereguli au constatat polițiștii locali duminică, pentru a-i soma pe cetățeni să părăsească Piața, dar fără a-i sancționa, și dacă a existat o sesizare în baza căreia polițiștii locali să fi intervenit. Purtătoarea de cuvânt a instituției ne-a asigurat că se verifică toate sesizările și rapoartele și, dacă se găsește vreo informație, ne-o va comunica.

Dacă, într-adevăr, oamenii nu au respectat dispoziția DSVSA, deși nici nu auziseră de ea până atunci, și au lăsat libere, au comercializat sau expus păsările, atunci, de ce nu au fost sancționați corespunzător? Ce legătură au iepurii și peștii cu această dispoziție? De ce până acum, timp de zeci de ani zile, astfel de activități au putut fi desfășurate, în mai multe zone ale orașului, fără probleme, iar acum nu? A luat sau nu „doamna Zolița” bani de la acești oameni?

Comentarii

comentarii