Acasă Actualitate Creşte preţul gigacaloriei la Colterm, dar facturile abonaţilor rămân pe loc

Creşte preţul gigacaloriei la Colterm, dar facturile abonaţilor rămân pe loc

1005
DISTRIBUIȚI

Colterm creşte preţul gigacaloriei, de la 1 ianuarie 2019, dar facturile abonaţilor în sistemul centralizat de încălzire rămân la fel ca şi până acum, pentru că diferenţa o va suporta, din nou, primăria, prin alocarea de subvenţii.

Consilierii locali vor trebui să aprobe în plenul următor proiectul care prevede că gigacaloria se scumpeşte la 402,10/MWh cu TVA inclus, care include preţul local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate de către compania de termoficare. Textul viitoarei hotărâri de CLT prevede că “se aprobă preţul local al energiei termice facturată populaţiei de către Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. la valoarea de 208,12 lei/MWh inclusiv TVA, începând cu data de 01 ianuarie 2019”.

În expunerea de motive privind oportunitatea proiectului, cei de la Colterm arată că preţul actual al energiei termice livrate consumatorilor din sistemul centralizat este de 398,49 lei/Gcal (inclusiv TVA), respectiv 342,64 lei/MWh. (1 Gcal = 1,163 MWh). Acest preţ este alcătuit din preţul mediu de producere a energiei termice, la care se adaugă tarifele de transport, distribuţie şi furnizare. În acest moment, comparativ cu cheltuielile luate în calcul la fundamentarea preţurilor în vigoare, cheltuielile variabile (combustibilii, energia electrică, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră) au suferit creşteri importante.

Oportunitatea şi solicitarea de modificare a preţurilor/tarifelor la valorile din documentaţie, au fost aprobate de către COLTERM prin HCA nr.87/19.10.2018.

“Compania Locală de Termoficare COLTERM S.A. a solicitat prin adresa din 12.11.2018 aprobarea preţului local al energiei termice 402,10 lei/MWh cu TVA inclus, (1Gcal = 1,163MWh), preţ format din preţul de producere a energiei termice şi tarifele serviciilor de transport, distribuţie şi furnizare avizate/aprobate de autorităţile competente prin avizul A.N.R.E. nr.52/18.09.2018 (pentru CET Sud) şi Decizia A.N.R.E. din 2017 (pentru CET Freidorf) conform prevederilor Legii nr.325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică. (…). Urmare a celor prezentate mai sus, considerăm necesară modificarea/ajustarea preţului local al energiei termice livrată de Compania Locală de Termoficare COLTERM S.A. de la valoarea de 342,64 lei/MWh cu TVA la valoarea de 402,10 lei /MWh cu TVA”, se arată în expunerea de motive a celor de la Colterm.

În aceste condiţii, pentru păstrarea constantă a preţului de facturare la populaţie, ca măsură de încurajare a abonării la Compania Locală de Termoficare COLTERM S.A., se impune creşterea subvenţiei de la 134,56 lei/MWh la 194,02 lei/MWh, adică cu 59,46 lei/MWh cu TVA inclus, mai menţionează proiectul semnat de Chiş Culiţă şi Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii