Acasă Actualitate Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie...

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică: începe culesul viilor şi al plantelor tămăduitoare

DISTRIBUIȚI

Creştinii ortodocşi şi catolici din întreaga lume sărbătoresc joi Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, zi care marchează începutul culesului viilor şi în care, conform credinţei populare, femeile se roagă pentru a avea copii, iar cei care vor să se căsătorească se roagă pentru a-şi găsi perechea. 

Potrivit Bisericii Ortodoxe, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului a fost stabilită în cea de-a opta zi de la începerea noului an bisericesc, întrucât cifra opt simbolizează viaţa fără sfârşit.

Sfânta Scriptură nu oferă informaţii despre Naşterea Maicii Domnului, ci doar cine au fost părinţii Preacuratei Fecioare Maria. Conform Sfintei Tradiţii, Sfinţi Părinţi Ioachim şi Ana nu puteau avea copii, însă îşi doreau cu ardoare unul.

De asemenea, nu există informaţii nici despre Adormirea Maicii Domnului în Sfintele Evanghelii, ci doar în tradiţia Bisericii. Potrivit traditiei, Maica Domnului a mai trait timp de 11 ani după înalţarea la cer a Fiului său, Adormirea Maicii Domnului fiind prăznuita pe 15 august.

Conform scrierilor Noului Testament, Sfânta Fecioară Maria s-a născut din părinţi în vârstă, pe nume Ioachim şi Ana. Rugându-se cu ardoare, aceştia aveau să devină părinţii celei care va da naştere Fiului lui Dumnezeu. Sfânta Maria a fost un copil dorit, cerut şi dobândit prin rugăciune.

Potrivit Sfintei Tradiţii, Drepţii Ioachim şi Ana au dus-o pe Maria la templu încă de la împlinirea vârstei de 3 ani, unde a rămas până la adolescenţă.

În tradiţia creştină, dar şi în cea musulmană, Sfânta Fecioară Maria este cinstită aşa cum se cuvine, întrucât aceasta a rămas prin minune fecioară în timpul conceperii şi naşterii lui Iisus Hristos.

Naşterea Maicii Domnului, cunoscută ca “Sfânta Maria Mică”, marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. De asemenea, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

Potrivit tradiţiei populare, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, să-şi găsească perechea potrivită.

În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei, pentru morţi.

Rugăciune făcătoare de minuni de Naşterea Maicii Domnului

Această rugăciune către Maica Domnului se rosteşte pe 8 septembrie, dar şi la vreme de necaz sau supărare.

“Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.

Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”

Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.

Sfântă Marie, Maică de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!”

Comentarii

comentarii