Acasă Actualitate Creștinismul și viața bisericească din Banat

Creștinismul și viața bisericească din Banat

DISTRIBUIȚI

În prezența mitropolitului IPS Ioan, la sediul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a UVT, a avut loc prezentarea volumului „Creștinismul și viața bisericească din Banat în trecut și prezent”, o lucrare bilingvă, colectivă, la care au contribuit 22 de autori și care a văzut lumina tiparului la Editura Schiller Verlag, în 2022.

Coordonatorul volumului este pr. prof. h.c. Dr. Jürgen Henkel din Bavaria, editor executiv al Bibliotecii teologice germano-române (BTGR). La eveniment au IPS Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, clerici de la Centrul eparhial, preoți profesori, invitați, studenți teologi timișoreni și mulți iubitori de istorie.

În cuvântul de debut Chiriarhului Banatului a arătat importanța acestei lucrări, care ne descoperă, urmare studiilor recente ale autorilor, evoluția creștinismului în Banatul multiconfesional, multietnic și pluricultural. Cartea este structurată în două capitole: „Banat – studii regionale, trecut și prezent” și „Bisericile din Banat în trecut și prezent”. Acest volum oferă cititorilor o privire de ansamblu asupra vieții bisericești din Banat, a colonizărilor făcute de habsburgi, și a multiculturalității din acest colț de țară.

Regiunea Banat este considerată ca un model reușit de conviețuire multietnică și multiconfesională în România și ca un exemplu pentru Europa. De secole, bisericile de Răsărit și Apus au format aici un mozaic unic de structuri, spații și caracteristici ecleziastice și culturale. Volumul bilingv germano-român va fi distribuit bibliotecilor, studenților și cercetătorilor din Timișoara și din județ, fiind un exemplu concret de conviețuire pașnică între confesiunile și etniile din zona Banatului, fiind un bun preludiu pentru urbea noastră, care în 2023 devine Capitală Europeană a Culturii.

Anul viitor, la Timișoara este prevăzută și o conferință științifică dedicată acestui volum, în colaborare cu Institutul „Ex fide lux – Institut germano-român pentru teologie, știință, cultură și dialog” (Nurnberg), Mitropolia Banatului și Universitatea de Vest din Timișoara, punându-se, în acest mod, bazele unei istorii bisericești multiconfesionale a regiunii noastre.

Comentarii

comentarii