Acasă Eveniment Crima de la Timişoara rămâne învăluită în mister

Crima de la Timişoara rămâne învăluită în mister

959
DISTRIBUIȚI

Ioan Boţ, bulibaşa de Lugoj: „L-au omorât doar pentru că era ţigan”
Oribila crimă de la Timişoara a fost dată peste cap, miercuri. Atunci, Carmen Bejan, studenta de 20 de ani din Ineu, a recunoscut că ea a fost cea care i-a aplicat trei lovituri de cuţit ţiganului Trifu Schrottu, şi nu iubitul său, Raul Sergiu Florea. Fata care făcea sex pe bani, pentru a se întreţine, a susţinut, din momentul în care s-a predat poliţiştilor, că este nevinovată şi că prietenului ei l-a omorât pe ţigan. Unul dintre cei mai mari experţi din vestul ţării în psihologie criminală spune că tinerii ar merita aceeaşi pedeapsă şi speră că justiţia nu îi va scoate pentru lipsă de discernământ. În acelaşi timp, bulibaşa ţiganilor din Lugoj, Ioan Boţ, crede că Trifu Schrottu a fost omorât doar pentru faptul că era ţigan. Acum procurorii ar putea schimba încadrarea juridică a faptelor. Carmen Bejan ar putea fi judecată pentru crimă, iar iubitul ei pentru complicitate la omor. Situaţia este, însă, extrem de încâlcită, avocatul fetei susţinând acum că loviturile de cuţit date de clienta sa nu ar fi fost şi cele mortale. Trifu Schrottu a fost condus, miercuri, pe ultimul drum, fiind îngropat în Cimitirul Eroilor.

„Amândoi trebuie să plătească la fel”

Unul dintre cei mai cunoscuţi psihologi criminalişti din vestul ţării, Toma Voiculescu, susţine că studenţii medicinişti care l-au omorât şi tranşat pe ţiganul Trifu Schrottu merită ambii aceeaşi pedeapsă. „Un criminal care-şi tranşează victima este un om bolnav mintal. Cea mai mare prostie a justiţiei ar fi, însă, să-i trimită pe amândoi studenţii la un spital de psihiatrie, considerând că nu au avut discernământ. Probabil, în momentul crimei, a fost vorba despre o tulburare de discernământ, dar în momentul în care au început să-şi tranşeze victima nu se mai poate vorbi de aşa ceva. Au vrut să-şi ascundă urmele. Ambii sunt vinovaţi, chiar dacă aruncă acum unul vina pe altul, chiar dacă fata şi-a asumat crima. Trebuie să plătească amândoi la fel şi asta foarte repede”, susţine Toma Voiculescu.

Judecata ţigănească nu poate rezolva cazurile foarte grave

Expert în psihologie criminalistică şi în tehnica poligrafului, Toma Voiculescu a luptat cu violatorii şi criminalii 20 de ani, în cadrul Inspectoratului de Poliţie Timiş. Voiculescu este departe, însă, de a lua partea ţiganilor. „Ce a urmat după a fost o măgărie ţigănească. Nu poţi să pui presiune pe justiţie, nu poţi să ameninţi că vei da foc oraşului. Oamenii care gândesc aşa ceva şi o spun cu voce tare trebuie puşi cu botul pe labe, ameninţarea în România este o faptă penală”, mai spune Voiculescu. Chiar dacă rudele ţiganului tranşat au ameninţat de mai multe ori cu răzbunarea, liderii romilor din vestul ţării nu cred că vor exista niciun fel de incidente. „Ţiganii noştri nu vor face nimic rău, noi nu recurgem la acte de răzbunare. Judecata noastră şi legea noastră nu ne permite să ne băgăm peste lucruri grave, atunci când e vorba de crimă sau viol, noi nu putem judeca nici măcar pe un semen de-al nostru. Lăsăm legea să-şi facă datoria,  după părerea mea, însă, cei doi studenţi merită închisoare pe viaţă”, spune Ioan Boţ, bulibaşa ţiganilor din Lugoj.

„L-au omorât doar pentru că era ţigan, iar acum sunt priviţi ca nişte eroi”

Bulibaşa din Lugoj l-a cunoscut bine pe ţiganul omorât şi tranşat, la sfârşitul săptămânii trecute, într-un cămin al Facultăţii de Medicină din Timişoara. „Niciodată nu a ridicat mâna asupra cuiva. Dacă cineva îi dădea o palmă, uita până a doua zi. Era un om blând care, din păcate, avea un singur defect: era afemeiat. Asta nu înseamnă că merita să moară într-un asemenea hal. Eu vă spun clar: pe Cioca l-au  omorât doar pentru că era ţigan, iar acum studenţii sunt priviţi ca nişte adevăraţi eroi de opinia publică. Dacă era un român în locul lui nu murea. Se înţelegeau şi la bani şi se despărţeau cu o strângere de mână”, mai spune Ioan Boţ.

Comentarii

comentarii