Acasă Eveniment Cristian Buşoi va prezenta problemele românilor din Serbia la Comisia Europeană

Cristian Buşoi va prezenta problemele românilor din Serbia la Comisia Europeană

606
DISTRIBUIȚI

Comunitatea românilor din Serbia i-a trimis europarlamentarului  Cristian Buşoi, PNL Timiş, un memoriu pe adresa Parlamentului European pentru a-i cere sprijinul. Buşoi a declarat că va trimite iarăşi o scrisoare Comisiei Europene, unde va prezenta problemele cu care se confruntă româno-vlahii din Serbia, dar şi un memoriu Înaltului reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate a UE, Baronesei Ashton. “Ce putem face noi în Parlamentul European este în primul rând să aducem la cunoştinţa Comisiei Europene toate problemele legate de minoritatea română din Serbia”, a declarat europarlamentarul.
Nu e o ostilitate generală a poporului sârb

Serbia vrea să devină membru al Uniunii Europene, iar Comisia Europeană face o monitorizare foarte strictă privitor la criteriile pe care trebuie să le îndeplinească. Unul dintre aceste criterii este şi acela al respectării drepturilor minorităţilor.
“Asta înseamnă că dacă Serbia nu respectă întru totul aspiraţiile şi dorinţele legitime ale minorităţii române din sudul Dunării, din Serbia, în mod evident va avea probleme în a îndeplini criteriile de aderare la U.E”, a spus Buşoi.
Europarlamentarul este de acord să organizeze o vizită pentru a trezi interesul şi altor decidenţi la nivel european, al altor parlamentari, de preferinţă şi europarlamentari din afara României. Cu cât un număr mai mare de europarlamentari din diferite ţări importante ale UE vin şi susţin proiectele românilor din Serbia, cu atât sunt şanse mai mari de reuşită pentru a rezolva ceva. Buşoi e de acord că nu e vorba neapărat de o ostilitate generală a guvernului sau a poporului sârb faţă de româno-vlahi, ci a unor reprezetanţi ai statului şi ai guvernului de la nivel loval, faţă de proiectele comunităţii române. “Datorită însă unor persoane care au astfel de mentalităţi faţă de minorităţile naţionale, această ţară se află astăzi într-o situaţie nu tocmai bună din punct de vedere al imaginii internaţionale şi din punct de vedere al economiei şi al dezvoltării. De aceea sper din tot sufletul ca aceste decizii ostile faţă de români să nu fie împărtăşite de elita politică şi guvernamentală din Serbia. Să reuşim să-i facem să înţeleagă că minoritatea română de acolo are drepturi şi aspiraţii care trebuie respectate şi cred că starea aceasta nu poate fi decât un plus de imagine pentru ceea ce poate însemna viitorul european al Serbiei”, este de părere europarlamentarul român.

 

Comentarii

comentarii