Acasă Politica Cristian Buşoi, Daciana Sârbu și Cătălin Ivan, eurodeputaţii români cu cele mai...

Cristian Buşoi, Daciana Sârbu și Cătălin Ivan, eurodeputaţii români cu cele mai multe absenţe la vot

DISTRIBUIȚI

parlament europeanDouăzeci de parlamentari europeni, dintre care trei români – Cătălin Ivan, Cristian Buşoi şi Daciana Sârbu -, au participat la mai puţin de jumătate din voturile prin apel nominal din Parlamentul European, în timp ce eurodeputaţii români în ansamblu au luat parte la 84,6 la sută din voturi.
Potrivit statisticilor organizaţiei independente VoteWatch, citate de Euronews, care se referă la perioada iulie-decembrie 2014, primele şase luni de activitate ale noului Parlament European, 20 de eurodeputaţi au participat la mai puţin de jumătate din voturile prin apel nominal desfăşurate la Bruxelles şi Strasbourg, deşi primesc salarii şi indemnizaţii importante.
Statisticile se referă numai la voturile prin apel nominal, care reprezintă aproximativ 15 la sută din toate voturile desfăşurate în Parlamentul European. Voturile prin apel nominal sunt necesare în cazul subiectelor importante, unde nu există o majoritate clară.
Pe primele locuri se află eurodeputaţii Brian Crowley (Irlanda) şi Thomas Handel (Germania), care nu au participat la nici un vot prin apel nominal în PE, ei având probleme de sănătate.
Europarlamentarul român Cătălin Ivan, care a participat la 27,3 la sută din voturile prin apel nominal, se află pe locul al optulea, el fiind urmat de Cristian Buşoi (33,69 la sută din voturi) şi Daciana Sârbu (36,17 la sută). Cei trei politicieni români au lipsit în special din cauza campaniei electorale din România. Potrivit sursei citate, Daciana Sârbu, soţia premierului român, “a fost ocupată cu campania prezidenţială eşuată a soţului său”.
În ceea ce priveşte participarea europarlamentarilor la vot pe ţări, cel mai bine s-a situat Croaţia, după ce deputaţii săi au participat la 95,8 la sută din voturile desfăşurate în PE. Pe ultimul loc s-a clasat Irlanda, eurodeputaţii săi participând la numai 70,6 la sută din voturi. Europarlamentarii românii au participat la 84,6 la sută din voturile desfăşurate în PE.
Europarlamentarii beneficiază, pe lângă salariul de aproximativ 8.000 de euro, de mai multe indemnizaţii (pentru cheltuieli generale, de şedere, de călătorie), de rambursarea cheltuielilor de deplasare, precum şi de un buget maxim anual de circa 254.000 de euro pentru angajarea asistenţilor.

Comentarii

comentarii