Acasă Actualitate Cristian Măcelaru, dirijorul timișorean recent câștigător de Grammy, va primi titlul de...

Cristian Măcelaru, dirijorul timișorean recent câștigător de Grammy, va primi titlul de cetățean de onoare al Timișoarei

846
DISTRIBUIȚI

În seria acțiunilor de promovare a culturii, întreprinse de Primăria Timișoara și promovate de primarul Nicolae Robu, se adaugă înmânarea titlului de cetățean de onoare lui Cristian Măcelaru. În cadrul ședinței Consiliului Local Timișoara din data de 7 februarie, proiectul de hotărâre prin care acesta ar urmă să primească titlul a intrat pe lista suplimentară și a fost aprobat cu 21 de voturi.

Dirijorul român, născut la Timișoara în anul 1980 este proaspăt câștigător al Premiul Grammy, alături de violonista Nicola Benedetti, la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo” pentru albumul „Wynton Marsalis: Violin Concerto; Fiddle Dance Suite” (Concert în re major pentru vioară și orchestră și Suită pentru vioară), interpretat alături de Orchestra din Philadelphia.

„Devenind un adevărat ambasador al Timișoarei și al României, domnul Cristian Măcelaru este îndreptăţit să primească acest titlu pentru întreaga activitate artistică, recunoscută la nivel naţional şi internaţional”, se arată în referatul de aprobare al proiectului intrat în CLT.

Artistul a declarat, în trecut: „Am crescut într-o familie cu 10 frați în care era un program foarte bine definit vizavi de școală și studiul muzical. La sfârșitul clasei a doua am început să cânt în orchestra bisericii. Activitățile din casă se reduceau la făcut focul și ce era strict necesar pentru că eram cel mai mic. Din clasa a cincea m-am axat foarte mult pe concursuri naționale și internaționale de vioară. Dimineața eram la școală, iar ziua studiam.”

Cristian Măcelaru s-a stabilit de la vârsta de 17 ani în Statele Unite ale Americii, intrând în atenția publicului american, ceva mai târziu, în februarie 2012, când a dirijat Chicago Symphony Orchestra ca înlocuitor al lui Pierre Boulez. De atunci, acesta a câștigat Premiul Solti pentru Dirijori, în 2014, după ce a câștigat și Premiul Solti pentru Dirijori în devenire în 2012.

Studiile sale principale au fost cu Larry Rachleff la Rice University, unde a obținut masteratul ca dirijor și violonist de performanță. Mai apoi, a absolvit studii universitare la vioară de performanță la Universitatea din Miami.

Măcelaru a fost cel mai tânăr concertmaestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall la vârsta de 19 ani. De asemenea, în august 2017, Cristian Măcelaru a preluat poziția de director muzical al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo de la Santa Cruz – cel mai vechi eveniment de acest fel dedicat creației noi în Statele Unite ale Americii.

Comentarii

comentarii