Acasă Cultura Cristian Rudic (ONRT): ”Cei crescuţi între basme şi cărţi, cel puţin pe...

Cristian Rudic (ONRT): ”Cei crescuţi între basme şi cărţi, cel puţin pe 15 ianuarie, să nu uite de cultură”

DISTRIBUIȚI

Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT) marchează, pentru prima dată, Ziua Culturii Naţionale, printr-un proiect inedit, desfăşurat în mijlocul studenţilor din universităţile municipiului, care sunt invitaţi la o incursiune în cultura naţională, presărată cu muzică, ce include şi spectacolul de operă “Tosca” (Giacomo Puccini), ce va fi prezentat în seara de 15 ianuarie.

În acest context, managerul Operei Naţionale din Timişoara, baritonul Cristian Rudic, le adresează tuturor românilor provocarea ca, cel puţin în această zi, “cei care din copilărie sunt crescuţi între basme şi cărţi, răsfăţaţi de muze, să nu uite că muzele sunt necesare şi, dacă au luat o pauză, măcar de Ziua Culturii Naţionale să intre într-o galerie de artă, să viziteze filarmonica, să intre într-un teatru, în ONRT”.

Cristian Rudic a declarat pentru AGERPRES că pentru perpetuarea moştenirii culturale este necesară aducerea tinerilor spre actul cultural.

“ONRT onorează sacra Zi a Culturii Naţionale prin cele două evenimente din 15 ianuarie. În Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara, alături de artiştii ONRT, vom parcurge un periplu prin istoria culturii, parfumat cu muzică de operă prezentat studenţilor, pentru a le demonstra că Opera este locul care, în Timişoara, se numeşte acasă. Recent, am făcut cu succes acest lucru la Universitatea Politehnica şi va urma Universitatea de Medicină şi Farmacie, cu repertoriu şi românesc. Este un proiect care cere continuare, pentru că este foarte importantă aducerea tineretului spre actul de cultură. Pentru ca viitorul să fie pe mâini bune din punct de vedere cultural, opera, ca gen, trebuie să redevină necesitate şi-i felicit pe cei care duc mai departe această Evanghelie”, a afirmat Cristian Rudic.

Potrivit acestuia, numeroşi şi valoroşi regizori, dirijori şi artişti lirici români au devenit “exportatori” de cultură, de la Hariclea Darclee până la tânărul dirijor Cristian Măcelaru.

“Avem artişti de cea mai înaltă calitate, nu doar din arta lirică, dar opera nu poate fi exclusă din bunul sacru al culturii române. Şi ONRT are foarte mulţi şi valoroşi artişti, care fac cariere strălucite pe marile scene ale lumii şi care revin în spectacole pe scena noastră, cum sunt Mihaela Marcu, Gheorghe Peteanu sau Ramona Zaharia şi alţii”, a punctat directorul ONRT.

El a menţionat că la Timişoara actul de naştere al Operei a fost semnat în anul 1946 de către “publicul care a iubit cultura”. Refugiaţi la Timişoara, după Dictatul de la Viena, artiştii Operei din Cluj au găsit aici ospitalitatea localnicilor care şi-au dorit, şi ei, o operă naţională. Astfel, în jurul acelei emulaţii lirice s-a creat, prin Decret Regal semnat de Regele Mihai, Opera Naţională Română din Timişoara, cea mai prestigioasă instituţie de cultură a oraşului.

“La Timişoara, putem spune că actul de naştere al Operei este bazat pe dragostea publicului faţă de artiştii lui. ONRT nu suspină după glorii trecute, ci urmează dezideratului estetic al secolului XXI, iar Timişoara, parte a culturii naţionale, este pe harta culturală a Europei, în anul 2021 având onoarea şi marea responsabilitate de a fi Capitală Europeană a Culturii. În spaţiul românesc, suntem privilegiaţi cu multă cultură. Trebuie să reînvăţăm şi să conştientizăm printr-un efort permanent că avem la dispoziţie această minune numită cultură, să învăţăm din ce în ce mai mult să o preţuim”, a arătat Cristian Rudic. (sursa: Agerpres)

Comentarii

comentarii