Acasă Actualitate Criză de medici şi asistente la Clinica Bega

Criză de medici şi asistente la Clinica Bega

DISTRIBUIȚI

“Problema pe care nu o putem rezolva este că numărul de personal este prea mic şi nu vom putea face faţă spitalelor private”, a spus prof. univ. dr. Doru Anastasiu, şef de secţie
La Clinica de Obstetrică Ginecologie Bega, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, au loc anual aproximativ 3.000 de naşteri. Aici vin femei să se trateze sau să nască, din întreaga zonă de vest. Problema este că această clinică duce o lipsă cronică de personal, iar posturile sunt blocate de către guvern şi nu se mai poate angaja niciun medic, asistentă sau infirmieră.  Prof. dr. Doru Anastasiu, şef secţie, a declarat că Clinica Bega a rămas un formator de cadre medicale. Medicii şi asistentele vin, rămân o perioadă, până se formează şi învaţă bine meserie, apoi pleacă să se angajeze în clinicile private sau în spitalelele din ţările bogate ale Uniunii Europene, unde câştigă mult mai bine şi au condiţii de muncă foarte bune. Aici, o asistentă are în grijă şi tratament 20 de bebeluşi, iar într-un spital privat, o asistentă are numai un bebeluş de îngrijit.

A fost inaugurat un compartiment la standarde europene

De aceea, Doru Anastasiu i-a cerut, marţi, 11 noiembrie, noului manager al Spitalului Judeţean Timişoara, Gheorghe Nodiţi, sprijin pentru a îmbunătăţi situaţia unităţii. “Problema pe care nu o putem rezolva este că numărul de personal este prea mic şi nu vom putea face faţă spitalelor private”, a spus Anastasiu. Nodiţi a declarat că oamenii care luptă să facă ceva bun întotdeauna trebuie ajutaţi, prin orice formă. Marţi, 11 noiembrie, Clinica Bega a inaugurat prima renovare, după 14 ani, a Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală. Valoarea s-a ridicat la 500 de milioane de lei vechi. Dr. Constantin Ilie, şeful secţiei, a declarat că acest compartiment se află acum la standarde europene şi este dotat cu aparate de ultimă generaţie, pentru tratamentul micuţilor. “Le mulţumim sponsorilor!”, a spus dr. Ilie. Unul dintre sponsori a fost Judeţeanul timişorean. Au mai rămas de amenajat sălile de naştere şi blocul operator. “Mai mult de 60% dintre saloane sunt amenajate, de aceea vrem să mergem mai departe şi să amenajăm sălile de naştere şi blocul operator”, a declarat conf. univ. dr. Marius Craina. 

“Facem umanizarea saloanelor”

Medicii de la Clinica de Obstetrică şi Ginecologie Bega Timişoara au adus pe lume, în primele şase luni ale anului 2009, 1.400 de bebeluşi, iar în anul anul 2008, 2.888 de micuţi. Numărul naşterilor este în creştere şi multe femei preferă să vină aici, la Clinica Bega, pentru a  aduce pe lume copilaşii, fiindcă aici sunt doctori foarte buni. Clinica are 95 de paturi şi serveşte toată Regiunea de Vest, cu cele patru judeţe – Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Problema care se ridică de mai mulţi ani este starea fizică în continuă degradare în care se află clădirea, cu atât mai mult cu cât construcţia datează din 1920 şi este monument istoric. Reprezentanţii clinicii fac eforturi pentru a renova şi îmbunătăţi condiţiile de spitalizare la Clinica Bega, dar este foarte dificil să ridici o clădire cu asemenea vechime la standardele moderne, cerute de Uniunea Europeană. “E o competiţie puternică între spitalele private şi cele de stat. Facem o umanizare a saloanelor, pentru femeile care nasc aici, fără să pierdem numărul de paturi. Una e să stai pe pat şi să te trezeşti că îţi cade ceva din tavan în cap şi alta e să vezi ceva frumos pe tavan”, a subliniat Doru Anastasiu.

Comentarii

comentarii