Acasă Actualitate „Criza este doar la televizor”

„Criza este doar la televizor”

DISTRIBUIȚI

Dănuţ Groza, primarul care a transformat şomajul în istorie…
Sânnicolau Mare se poate mândri cu o performanţă unică în România. Aici şomajul este de doar 3,75% şi în câteva luni se va apropia serios de zero. Prin facilităţile create de primărie, marilor firme ce au investit în zonă, încet-încet la Sânnicolau Mare s-a dezvoltat un paradis industrial. Aici, zilnic, vin muncitori din localităţile apropiate, dar şi de la zeci de kilometri distanţă, din zona Aradului şi chiar de la Timişoara. Primarul Dănuţ Groza spune că a eliminat birocraţia, iar la Sânnicolau Mare criza rămâne doar un banal cuvânt de dicţionar.

Cum se simte criza de la Sânnicolau Mare?
Pot doar să zâmbesc şi să spun că la noi aşa ceva chiar nu există. Criza este doar la televizor. Atât în 2009, cât şi în 2010, veniturile primăriei noastre au crescut. În curând, alte 1.000 de locuri de muncă vor fi disponibile la Sânnicolau Mare.

Cât este procentul şomajului, în acest moment, la Sânnicolau Mare?
Exact 3,75%, dar va scădea prin asigurarea celor 1.000 de locuri de muncă. La Sânnicolau Mare, doar cine nu vrea să lucreze este şomer. La noi vin zilnic muncitori din toate zonele, chiar şi de la Timişoara şi Arad. Din informaţiile mele, sunt cinci sau şase autocare, zilnic, care aduc oameni din Timişoara în Sânnicolau.

Cum aţi reuşit să atrageţi investitorii?
Avem două societăţi extrem de mari, una de cabluri şi alta de rezistenţe electrice. Ambelor firme le-am oferit mai multe facilităţi. Le-am amenajat chiar şi parcări pentru autobuze. Mereu, când au venit cu probleme la noi, le-am analizat şi rezolvat în regim de urgenţă. Marii investitori merită facilităţi şi nu trebuie să simtă birocraţia din România. Avem firme şi de transport, de panouri solare, tâmplărie, prelucrarea lemnului, încălţăminte, confecţii şi pentru toţi am încercat să facem câte ceva. Am concesionat chiar terenuri enorme pentru oamenii care, într-adevăr, vor să facă ceva la Sânnicolau Mare.

Cum staţi la capitolul fonduri europene?
Avem mai multe proiecte şi este vorba de foarte mulţi bani la mijloc. Există un proiect de 19,2 milioane de euro, un proiect derulat împreună cu Aquatim. Vrem ca prin ei să accesăm aceşti bani, pentru o reţea complexă de apă-canal-epurare. Un alt proiect, în valoare de 20 de milioane de euro, care prevede o reţea de drumuri şi trotuare la nivel european, este făcut prin Ministerul Dezvoltării. Avem proiecte şi pentru blocuri ANL, sala de sport sau amenajări de parcuri.

Ce aţi făcut prima oară când aţi devenit primarul Sânnicolaului Mare?
Vă spun drept, nu am găsit o situaţie tocmai roz la primărie. Erau datorii de peste 5 miliarde de lei vechi, la gaz. Prima oară am încercat să stabilesc corect o listă de priorităţi pentru Sânnicolau Mare. Am luptat pentru finalizarea reţelei de apă potabilă. Aveam probleme şi mulţi se plângeau de presiunea mică a apei. Apoi am privit spre drumuri. Până în primăvară, toate drumurile din Sânnicolau vor fi pietruite. Acum lucrăm la asfaltarea a două mari străzi, la amenajarea zonelor verzi şi la iluminatul public. 

Cu ce probleme vă confruntaţi?
Am avut probleme cu curăţenia oraşului şi am luat măsuri radicale. Am împărţit oraşul în două şi doi funcţionari lucrează doar la acest capitol. Am dat mai multe hotărâri de consiliu local şi am prevăzut amenzi mari pentru cei certaţi cu legile bunului-simţ. Reţin că am dat, recent, două amenzi mai neobişnuite. 2.000 de lei pentru un om care a rupt trei muşcate şi 1.500 de lei pentru un individ care a spart un coş de gunoi. Pe unii, dacă nu-i arzi la buzunar, nu se potolesc.

Asta înseamnă că aveţi o politică de amenzi în localitate?
Nu este politica noastră să dăm amenzi, dar este o metodă eficientă. Spre exemplu, îi amendăm pe cei ce nu-şi îngrijesc faţadele caselor, lasă iarba netăiată sau uită să-şi ridice gunoaiele. Recent am amendat un cetăţean plecat în Germania. Omul a uitat să-şi taie iarba din faţa casei. I-am tăiat-o noi, dar l-am pus la plată, plus o amendă. Măsurile s-au simţit imediat şi oamenii au reacţionat pozitiv.

Comentarii

comentarii