Acasă Actualitate Cronicile Medici’s: Anemia feriprivă și cât de ușor poate fi diagnosticată printr-o...

Cronicile Medici’s: Anemia feriprivă și cât de ușor poate fi diagnosticată printr-o banală analiză de laborator

DISTRIBUIȚI

Anemia feripriva este cea mai frecventă formă de anemie, cauzată de deficitul de fier al organismului (fierul este un important constituent al eritrocitelor – celulelor roșii, responsabile cu transportul oxigenului la țesuturi). Dr. Mirela Dragomir, medic primar laborator clinic, medic șef al laboratoarelor Clinicilor Medici’s Timișoara, ne prezintă câteva informații esențiale despre această afecțiune care afectează atât adulții cât și copiii.

Cum se manifestă anemia feriprivă?

Frecvent, anemia feriprivă se instalează lent și evoluează tăcut, asimptomatic. În stadii mai avansate, apar dureri de cap, amețeli, stări de oboseală, paloarea pielii, tahicardie, transpirații abundente, unghii plate, păr uscat, friabil.

La copii pot apărea întârzieri în dezvoltarea psiho-motorie și poate fi influențat negativ statusul emoțional, putând fi favorizat comportamentul ezitant.

Care sunt categoriile de persoane cu risc?

Anemia feriprivă poate apărea mai frecvent la femeile tinere, ca urmare a sângerărilor menstruale, în sarcină, la vegetarieni, la donatorii frecvenți de sânge, dar și în stări patologice (cum ar fi un aport insuficient de fier sau în tulburări de absorbție a fierului). Este frecventă, de asemenea, la copiii cu rezerve insuficiente de fier la naștere, și în perioadele de creștere, când necesarul de fier este ridicat.

Ce analize de laborator sunt utile pentru diagnosticul anemiei feriprive?

Hemoleucograma completă, care include hemoglobina (Hb), hematocritul, indicii eritrocitari. Este o analiza simplă, dar obligatorie, care aduce informații prețioase asupra numărului, distribuției, dimensiunilor celulelor sanguine, și poate oferi informații cu privire la cauzele anemiei. Hemoglobina are o valoare scăzută, în funcție de gradul anemiei. Sângele trebuie recoltat dimineața, ajeun, din vena de la plica cotului, iar la copiii mici, se poate recolta și din sânge capilar, din deget sau călcâi.

Ce alte analize se mai pot efectua?

Frotiul sanguin (examinare microscopică). În unele cazuri, medicul solicită această investigație, care aduce informații suplimentare asupra morfologiei celulelor sanguine și poate stabili tipul de anemie. În stadiile incipiente ale anemiei, eritrocitele sunt palide, hipocrome, cu dimensiuni reduse (microcitare). În evoluție, apare o mare varietate de dimensiuni (anizocitoză) și forme (poikilocitoza), unele dintre hematii apărând goale (anulocite). Analiza constă într-o picătură de sânge care, întinsă pe lamă și colorată, va fi examinată de medic la microscop.

Sideremia este concentrația de fier din organism. Nivelul fierului fluctuează pe parcursul zilei, motiv pentru care este recomandat ca recoltarea sa se facă dimineața, pe nemâncate (ajeun), iar suplimentele alimentare cu fier și vitamine să fie evitate, cel puțin câteva zile înaintea recoltării.

Feritina reprezintă depozitul de fier  din organism. Are un rol important în diferențierea anemiei feriprive de alte tipuri de anemii. La  persoanele cu deficit de fier, valoarea feritinei scade.

Capacitatea totală de legare a fierului (CTLF) este crescută în anemiile feriprive și reprezintă o metoda utilă de diagnostic.

In functie de factorul care a declanșat instalarea anemiei, medicul poate recomanda și alte investigații de laborator, cum ar fi efectuarea unui test pentru depistarea de hemoragii oculte. Acesta decelează prezența sângelui în scaun, fiind foarte util in diagnosticul unei afecțiuni gastrointestinale. De asemenea, pot fi utile și alte teste, precum protoporfirina liberă, saturația transferinei, capacitatea totala de legare a fierului (CTLF).

Concluzie

Anemia feriprivă este o boală pe cât de simplu de diagnosticat, pe atât de complexă ca răsunet asupra organismului. De aceea, efectuarea periodică, anuală, a analizelor de sânge, într-un laborator de încredere (certificat și supravegheat ISO 15189) este extrem de importantă.

Fără a uita că analizele trebuie interpretate în context clinic, întotdeauna, de către medicul Dvs personal.

Să ne revedem cu bine, sănătoși!

Comentarii

comentarii