Acasă Actualitate Cronicile Medici’s: Colonul iritabil o patologie tot mai frecventă

Cronicile Medici’s: Colonul iritabil o patologie tot mai frecventă

DISTRIBUIȚI

,,Colonul iritabil este o patologie funcțională (nu presupune leziuni la nivelul colonului) caracterizată prin dureri abdominale și modificări ale scaunului (diaree sau constipație), cu evoluție cronică, cu intensitate și frecvență ce variază de la o persoană la alta. Afectează în special populația tânără, reprezentând o cauză frecventă de prezentare pentru consultație gastroenterologică“, spune S.L.Univ.Dr. Mirela Dănilă, medic primar gastroenterolog. la Clinicile Medici’s Timișoara.

Cum se pune diagnosticul de colon iritabil?

Diagnosticul de colon iritabil este un diagnostic de excludere a altor afecțiuni și se bazează pe simptomatologia pacientului și pe un examen clinic general la care se pot asocia: explorări paraclinice (ecografia abdominală) și de laborator (o hemoleucogramă pentru excluderea anemiei, testări specifice pentru excluderea intoleranței la gluten, dozarea calprotectinei fecale pentru diagnosticul diferențial cu bolile inflamatorii intestinale).

Criteriile de diagnostic folosite pentru colonul iritabil sunt ,,criteriile Roma”:

  • Durere abdominală recurentă cel puțin o dată pe săptămână în ultimele 3 luni, asociată cu
  • Momentul defecației (de cele mai multe ori durerea se ameliorează după scaun)
  • Modificări ale frecvenței sau consistenței scaunului.

La aceste simptome se mai pot asocia: flatulență, zgomote intestinale, senzația de defecație incompletă, distensie abdominală, uneori astenie, cefalee. Simptomele care nu se asociază cu colonul iritabil sunt: scăderea ponderală nejustificată, prezența sângelui la scaun, prezența anemiei. În prezența acestor simptome evaluările suplimentare, inclusiv colonoscopia, sunt obligatorii.

Care sunt cauzele colonului iritabil?

Colonul iritabil este o patologie a cărei cauză nu este complet cunoscută dar la apariția simptomelor ce definesc colonul iritabil contribuie mai mulți factori: alimentari, tulburări ale motilității intestinale, stressul, perturbarea florei intestinale, etc.

Poate fi tratat colonul iritabil?

Tratamentul colonului iritabil vizează simptomele pacientului deci va fi în primul rând un tratament simptomatic, individualizat:

Regimul alimentar în colonul iritabil nu trebuie să fie unul foarte restrictiv. Un regim alimentar sănătos (evitarea excesului de cafea, alcool, grăsimi, a alimentelor producătoare de gaze în exces cât și a condimentelor în exces) și un regim de viață sănătos (evitarea sedentarismului) sunt măsuri care pot duce la ameliorarea simptomelor de colon iritabil.

Tratamentul medicamentos se adresează simptomelor predominante, ex.: antispastice pentru durerile abdominale, laxative pentru formele cu constipație, antidiareice pentru formele cu predominanța diareei. Multipe studii în ultimii ani au sugerat alterarea echilibrului florei intestinale ca factor ce intervine în declanșarea și întreținerea sindromul de intestin iritabil. Utilizarea probioticelor în tratamentul colonului iritabil poate duce la ameliorarea semnificativă a durerilor abdominale, balonării și a tulburărilor de tranzit.

Factorul psihologic.

Intervenția factorului psihologic în apariția simptomelor de colon iritabil este tot mai mult recunoscută. Consilierea psihologică și diverse forme de psihoterapie sunt măsuri care pot influența favorabil evoluția simptomelor de colon iritabil.

Deși colonul iritabil nu este o boală severă, intensitatea simptomelor percepute de pacient cât și evoluția lor cronică pot avea un impact nefavorabil asupra calității vieții pacientului. Stabilirea unei relații de încredere medic-pacient este esențială pentru reușita tratamentului.

Comentarii

comentarii