Acasă Actualitate Cronicile Medici’s: Dermatoscopia si alunițele

Cronicile Medici’s: Dermatoscopia si alunițele

DISTRIBUIȚI

”De multe ori la medic se prezintă persoane care au observat pe piele o alunița ce s-a modificat ca formă și culoare, care uneori sângerează fără să fi fost lovită, pe care au pus diverse creme sau soluții naturiste și, cu toate acestea, nu s-a vindecat. Alteori se prezintă persoane care observă o alunița nouă.

Dr Mărioara Bolocan, medic specialist dermatovenerolog la Clinicile Medici’s Timișoara, spune că medicul trebuie să evalueaze  alunița, atât cu ochiul liber cât și cu un aparat numit dermatoscop, pentru a observa mai multe detalii și a pune un diagnostic de precizie. Dermatoscopia este principala metoda de depistare a melanomului, dar și a altor tipuri de cancer de piele, fiind o investigație nedureroasa efectuată cu ajutorul dermatoscopului manual sau cu videodermatoscopul.

Videodermatoscopia se realizează cu ajutorul unui dermatoscop conectat la un computer, folosit în paralel cu un program special care permite analizarea alunițelor și realizarea unui body mapping, a unei hărți a alunițelor de pe întregul corp.

Avantajele examenului dermatoscopic

Dermatoscopia permite o examinare completă și atentă a tuturor alunițelor sau leziunilor cutanate, astfel încât să se observe orice anomalie în timp util, permite diferențierea leziunilor pigmentare de cele nepigmentare, precum și a leziunilor de natură benignă de cele de natura malignă.

Este o procedură non-invaziva care evaluează leziunile direct pe pacient, spre deosebire de biopsie care implică recoltarea de țesut pentru analizarea la microscop.

Dermatoscopia computerizată oferă medicului posibilitatea de a compara imaginile stocate, astfel încât să poată observa evoluția leziunilor în timp.

Monitorizarea leziunilor cutanate suspecte de melanom

Cel mai important rol al dermatoscopiei este de a monitoriza leziunile suspecte de melanom astfel încât o posibilă dezvoltare malignă să fie observată din timp. Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele, însă dacă este depistat în stadiu incipient poate fi vindecat.

În urma examinării clinice și dermatoscopice medicul decide dacă este necesară biopsia. Aceasta reprezintă obținerea unei bucăți din piele sau excizarea unei alunițe care se trimite la anatomopatologie pentru  a fi analizată sub microscop. Biopsia este o metodă microchirurgicală, se face sub anestezie locala cu xilină și nu prezintă riscuri sau complicații.

Diagnosticul și tratamentul melanomului

Observarea cu dermatoscopul a unor alunițe cu suprafața neregulată, care au suferit o creștere rapidă în dimensiuni, prezintă asimetrie, au o pigmentare diferențiata variind de la maro spre negru (în tentă violacee) și au insule hiperpigmentare, ridică suspiciunea de melanom. O formațiune tumorală suspectată că ar fi malignă este  biopsiată și trimisă pentru a fi analizată de către laboratorul de anatomopatologie. Aceasta procedură este indispensabilă pentru stabilirea diagnosticului de certitudine a melanomului.

Diagnosticarea unui melanom necesită consult adițional de specialitate oncologica și impune efectuarea unor investigații paraclinice suplimentare pentru evidențierea potențialelor diseminări tumorale, recunoscut fiind potențialul crescut de metastazare al acestei afecțiuni. O atenție deosebita se acordă examinării imagistice a ficatului și plămânilor, acestea fiind principalele sedii de metastazare.

Tratamentul inițial este chirurgical, adică excizarea leziunii, dar variază foarte mult în funcție de stadiul de dezvoltare al tumorii în momentul prezentării la medic. În stadii mai avansate de boala, medicul de specialitate oncologică poate indica și chimioterapia, radioterapia sau imunoterapia.

Cum prevenim melanomul?

Pentru a reduce riscul apariției melanomului se recomandă folosirea produselor de protecție solară, acoperirea cu haine, purtarea unei pălării cu boruri largi și a ochelarilor de soare, dar cel mai importat, evitarea expuneri la soare între orele 11:00-15:00, când radiația solară este cea mai puternică.

Pentru reducerea riscurilor la minimum și a se depista formațiunile canceroase în faza incipientă, se recomanda un control dermatoscopic anual, de preferat la finalul sezonului cald, spune Dr Marioara Bolocan.

Comentarii

comentarii