Acasă Actualitate Cronicile Medici’s: Diabetul zaharat și ”tangoul” său cu inima

Cronicile Medici’s: Diabetul zaharat și ”tangoul” său cu inima

DISTRIBUIȚI

Diabetul zaharat este una dintre cele mai mari probleme globale de sănătate ale secolul XXI. În 2017 au fost înregistrate 425 milioane de persoane cu diabet zaharat, dintre care, o treime cu vârsta peste 65 ani. Unul din unsprezece adulți au diabet zaharat. Diabetul zaharat scade speranța de viață cu cinci până la zece ani.

CardioDiab – “tangoul” pacientului cu diabet zaharat în secolului XXI

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică cu evoluție îndelungată care impactează prin manifestări clinice cauzate de afectarea arterelor. Rolul medicului cardiolog este extrem de important în urmărirea pacientului cu diabet zaharat.

”Procesul de ateroscleroză (depunerea grăsimilor pe vasele de sânge) începe din momentul în care ne naștem. Cuantificând  prezența factorilor de risc, manifestările clinice vor apărea mai devreme sau mai târziu. La pacientul cu diabet zaharat, manifestările aterosclerotice apar mai precoce cu circa zece ani; vorbim aici despre boala coronariană (sub toate aspectele sale, de la angina pectorală și infarctul miocardic până la insuficiența cardiacă și moartea subită), accidentul vascular cerebral și boala arterială periferică. Toate acestea sunt responsabile de decesul a 70-75% dintre pacienții cu diabet zaharat”, spune Dr. Andreea Hațegan, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Clinicile Medici’s Timișoara

Combaterea factorilor de risc este vitală

Tratarea corectă / combaterea tuturor factorilor de risc pentru ateroscleroză (fumat, HTA, albuminurie, LDL colesterolul crescut) precum și controlul glicemic optim (HbA1c) sunt  esențiale pentru ameliorarea prognosticului pacientilor cu diabet zaharat, scăzând riscul de aparitie al insuficientei cardiace precum și decesul.

Diabetul zaharat de tip 2 este un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare

Diabetul zaharat de tip 2 crește riscul de boală coronariană și accident vascular cerebral de 1,5 până la de 4 ori, iar pe cel de insuficiență cardiacă de 2-6 ori, fiind considerat echivalentul unei boli cardiovasculare. La pacientul cu diabet zaharat tip 2, insuficeința cardiacă este prima manifestare de boală cardiovasculară, mai frecvent decât infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.   Riscul de deces de cauză cardiovasculară la pacienții cu diabet zaharat tip 2 și insuficiență cardiacă este de 6 ori mai mare decât în populația generală.

În România, una din cinci persoane cu diabet zaharat tip 2 au boală cardiovasculară constituită în momentul diagnosticului

Iată motivele pentru care vizita la medicul cardiolog trebuie sa fie pasul 2 al fiecarui pacient recent diagnosticat cu diabet zaharat tip 2, aceasta reprezentând pasul 2 al tangoului despre care vorbeam la începutul acestui articol.

Vom reveni, în articole următoare, cu mențiuni asupra celorlalte complicații cronice ce impun urmărirea activă și periodică a acestor pacienți.

Comentarii

comentarii