Acasă Actualitate Cronicile Medici’s: HEMOROIZII, SAU CÂT DE RĂU E SĂ TE DOARĂ ”ÎN...

Cronicile Medici’s: HEMOROIZII, SAU CÂT DE RĂU E SĂ TE DOARĂ ”ÎN ȘEZUT”…

DISTRIBUIȚI

Hemoroizii sunt dilataţii varicoase ale venelor din zona ano-rectală, localizate în partea superioară a canalului anal (hemoroizi interni) sau în apropierea anusului (hemoroizi externi). Atunci când masele hemoridale îşi măresc volumul sau devin simptomatice se definesc ca şi „boală hemoroidală”. Aproximativ jumătate din populaţia de ambele sexe de peste 50 de ani, suferă de această boală”, spune Dr. Cristina Muntean, medic specialist gastroenterolog și hepatolog la Clinicile Medici’s Timișoara.

DIN CE CAUZE APAR HEMOROIZII?

Factorii recunoscuţi pentru apariţia hemoroizilor sunt: corelaţia cu ciclul reproducător feminin (naşterea naturală, sarcina), sedentarismul, decubitul prelungit, tulburările de tranzit intestinal (constipaţia/diarea).

Factorii suspectaţi includ utilizarea excesivă a laxativelor, medicaţia locală (supozitoare/clisme), sporturile (ciclism, călărit), menstruaţia, contraceptivele orale, consumul de alcool, consumul scăzut de fibre sau de alimente picante.

CE SIMPTOME TREBUIE SĂ NE ATRAGĂ ATENȚIA?

Simptomele clasice sunt durerea, hemoragia, scurgerile anale şi prolapsul hemoroidal. Durerile apar de obicei în urma constipaţiei sau după un episod diareic şi durează 2-3 zile. Se poate percepe ca o apăsare, arsură, putându-se accentua la mers sau la defecare.

Hemoragia este de obicei constantă, fiind simptomul pentru care pacientul se prezintă cel mai frecvent la medicul gastroenterolog. După defecaţie, apar sângerări în cantitate variabilă, de la câteva picături până la hemoragie masivă. Prolapsul hemoroidal se poate reduce spontan sau prin introducere manuală, însă în timp poate deveni ireductibil. Scurgerile mucoase sau muco-sangvinolente pot determina iritaţie locală sau prurit.

CUM SE STABILEŞTE DIAGNOSTICUL?

Diagnosticul se stabileşte de către medic prin inspecţie, palpare sau vizualizare directă cu anoscopul sau colonoscopul. Hemoroizii interni se clasifică astfel:

  • Gradul I: sîngerează la defecaţie, dar nu prolabează din anus;
  • Gradul II: prolabează temporar, postdefecaţie, dar se retrag spontan;
  • Gradul III: prolabează şi necesită reducere manuală;
  • Gradul IV: hemoroizii prolabează permanent, nemaiputând fi reintroduşi.

CUM TRATĂM HEMOROIZII?

Tratamentul igieno-dietetic presupune reglarea regimului alimentar: aport crescut de fibre vegetale pentru combaterea constipaţiei, creşterea consumului lichidian, reducerea consumului de mâncăruri condimentate şi a consumului de alcool.

Tratamentul local are rolul de a dimuna simptomatologia, în special pruritul sau disconfortul anal. Se utilizează supozitoare, creme, unguente după băi locale de şezut, până la dispariţia simptomelor acute.Pentru tratamentul hemoroizilor interni simptomatici, se pot utiliza metode terapeutice non-chirugicale, care includ scleroterapia, ligatura hemoroidală, crioterapia sau diatermocoagularea.

Important! Dacă boala hemoroidală este depistată şi tratată precoce, mai puţin de 10% dintre pacienţi necesită tratament chirurgical. Hemoroidectomia este rezervată pacienţilor cu hemoroizi de gradul III şi IV.

Comentarii

comentarii