Acasă Actualitate Cronicile Medici’s: Pierderea auzului nu mai este o problemă

Cronicile Medici’s: Pierderea auzului nu mai este o problemă

DISTRIBUIȚI

Pierderea auzului este o problemă majoră de sănătate și ea afectează un număr din ce în ce mai mare de oameni. Pierderea auzului poate afecta toate vârstele: incepând cu nou născuții și terminând cu persoanele în vârstă. Indiferent de vârsta la care se instalează, principala consecință a pierderii de auz este izolarea pacientului față de societate cu toate efectele sale negative economice, sociale și afectiv emotionale. Dr. Horațiu Ștefănescu, medic primar ORL la Clinicile Medici’s Timișoara, ne prezintă câteva aspecte importante ale pierderii de auz.

Fiecare persoană cu pierdere de auz trebuie tratată în mod individual

”Varietatea cauzelor care determină pierderea sau scăderea auzului este foarte mare. În plus, sunt nenumărate situații ale pierderilor de auz, în care cauza nu poate fi identificată, astfel încât fiecare caz trebuie tratat individual. Este o mare greșeală să facem comparații între doi pacienți cu pierdere de auz. Identificarea unei pierderi de auz trebuie întotdeauna documentată prin masurători obiective – audiograma. Efectuarea unei audiograme, chiar dacă de multe ori nu este suficientă, este primul pas în rezolvarea problemei și ea trebuie întotdeauna efectuată în urma unui examen complet ORL”, spune Dr. Horațiu Ștefănescu.

Pierderile de auz însoțite de perforarea timpanului, cu sau fără leziuni ale lanțului de oscioare din ureche, se rezolvă printr-o operație care reconstruiește toate elementele afectate. Aceste situații sunt de obicei consecința unor episoade de otită repetate, mai mult sau mai putin recente.

Aparatele auditive

În cazul în care nu sunt probleme la timpan sau la nivelul lanțului de oscioare din ureche rezolvarea se realizează fie prin aparate auditive clasice fie prin alte aparate speciale care se montează prin intervenție chirurgicală. Aceste aparate speciale se utilizează în cazul în care aparatele de auz clasice fie nu sunt eficiente fie nu pot fi purtate.

Aceste aparate speciale care se monteaza prin interventie chirurgicală cuprind implantele de ureche medie, dispozitivele cu conducere osoasă și, pentru cazurile foarte severe, implantul cohlear. Indicațiile pentru asemenea dispozitive trebuie făcute numai de către un medic ORL specializat în acest domeniu. Având în vedere toate aceste elemente putem considera că marea majoritate a pierderior de auz au o rezolvare eficientă în acest moment iar acest lucru se realizează cu succes în Timișoara de mai bine de 15 ani.

Comentarii

comentarii