Acasă Editorial Cu mască și fără mască: avem nevoie de oameni capabili să dea...

Cu mască și fără mască: avem nevoie de oameni capabili să dea legi simple, corecte și clare!

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Stupoare pentru unii, jubilație pentru alții, provocate de recenta anulare de către Curtea Constituțională a ordonanței de urgență cu privire la purtatul măștii sanitare pe timpul pandemiei cu Covid! Deși invalidarea a fost făcută din motive de nerespectare a formalităților procedurale și nu pentru conținut, această anulare a unei legi, dată într-o situație de urgență majoră, arată că nu avem capacitatea, la nivel de conducere a statului, să elaborăm corect nici cele mai elementare și esențiale legi. De ani și ani, de la Parlament la Guvern și viceversa, curg spre Curtea Constituțională, acest organism cu aspect de tătuc legislativ, nenumărate plângeri de așa-numită ”neconstituționalitate”. Orice partid, orice organizație ”oengistă”, orice individ, mai nou, constată vicii de procedură, vicii de redactare, anomalii mai grosiere sau mai subtile în diferitele noi legi și ordonanțe, și, pe cale de consecință, se plânge la Curte. Nici nu este votată bine o lege că opoziția deja o reclamă la Curtea Constutuțională! Nu poți să nu te întrebi care este calitatea dezbaterilor parlamentare dacă așa de multe legi, proaspăt votate, sunt din start reclamate ca invalide față de legea supremă a țării, Constituția! Evident că de la calitatea dezbaterilor ajungem la cei care dezbat, la cât sunt ei de competenți pe chestiunea respectivă, la cum respectă procedurile intraparlamentare de elaborare a unei legi. Oare nu sunt domnii parlamentari, nu doar foarte numeroși, dar și prea puțin pricepuți, sau prea puțini riguroși în elaborarea legilor țării? Nu este o situație similară și la nivel guvernamental? Să mai vorbim de alcătuirea Curții Constituționale? De modul cum sunt aleși, de calitatea umană și profesională a acestor persoane care ar trebui să fie judecătorii supremi ai nației?

Chestiunea invalidării ordonanței cu privire la obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară umple de ridicol pe cei care au elaborat-o pe repede-înainte. Chiar și reacțiile publice ulterioare mi se par penibile, fie cele din popor, fie cele oficiale, de la ”hă, hă, nu mai trebuie să purtăm mască”, până la ”trebuie să o purtăm, măcar până apare motivarea Curții”!

Normal ar fi fost să ni se spună cine a greșit, concret, când ordonanța a apărut fără toate avizele necesare! Cine a semnat, fără să verifice dacă toate procedurile au fost respectate!

La acest nivel înalt de conducere a unei țări, doar un prost, un incapabil, un neserios poate produce asemenea gafe monumentale!

Cum au ajuns astfel de indivizi să conducă țara? Cum să avem încredere că ei vor putea vreodată elabora legi neatacabile la Curtea Constituțională? Adică legi drepte, care, în opinia mea, acum când vorbim de renașterea unei națiuni distruse de comunism, ar trebui să fie cât se poate de simple, corecte și clare!!!

Sorin Pescariu

Comentarii

comentarii