Acasă Actualitate Cu prilejul Zilei Bibliei, s-a scris prologul „Școlii Teofania”, ediția I, Timișoara...

Cu prilejul Zilei Bibliei, s-a scris prologul „Școlii Teofania”, ediția I, Timișoara 2020

DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei Bibliei 2020, Mitropolia Banatului, în colaborare cu UVT și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, a organizat simpozionul internațional de exegeză biblică intitulat Școala Teofania 2020, care a reunit teologi ortodocși români din opt țări, de pe trei continente America, Australia și Europa.

În cuvântul de deschidere al părintelui Nichifor Tănase, consilier învățământ Arhiepiscopia Timișoarei, coordonatorul acestui proiect, acesta a făcu referire la alocuțiunea Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, despre locul teologiei în spațiul public și în Universitate, prilejuit de festivitatea de deschidere și inaugurare a noului sediu al Facultății de Teologie, la care au participat prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, cadre didactice și studenți  de la facultățile de Teologie și Istorie.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat atunci faptul că prin atribuirea noului sediu și Facultății de Teologie, s-a „oferit un loc lui Hristos în zona centrală a Timișoarei”.

Părintele Mitropolit Ioan evidențiase, de asemenea, și faptul că, prin funcționarea Facultății de Teologie în acest spațiu, „se desăvârșește, abia acum, decretul regal de înființare a Universității de Vest Timișoara cu cele 3 facultăți, Istorie, Litere și Teologie, semnat de regele Mihai I al României în anul 1944”.

Simpozionul de exegeză biblică „Școala Teofania”, prin orientarea sa, predilect internațională, și-a propune să valorifice, prin prezența unor teologi români care predau în marile centre universitare de pe trei continente, existența unei teologii și a unei culturi teologice românești, aflată în situație itinerantă, și care produce valoare culturală și spiritual, creată de către aceștia în diasporă, la nivelul cel mai înalt al excelenței academice, fidelă tradiției ortodoxe și purtătoare a unui testament al părintelui Dumitru Stăniloae, acela de a fi și contemporană, și orientată spre viitor, în același timp.

Pornind de la explicarea semnificației afișului evenimentului, observăm că acesta este structurat ca o experiență a luminii în razele unui nimb luminos de la Moise la Serafim de Sarov. Pe de o parte, această simbolistică are legătură cu cunoașterea și exegeza teofanică a Bibliei.

Pe de altă parte, dacă cunoașterea (gnosis) ca fundament (episteme) și spațiu universitar (paideia) este o lumină a rațiunii, cu atât mai mult, este lumină și cunoașterea teologică prezentă în același spațiu al cunoașterii.

Teologia ‘odihnește’ pe om, este o știință ‘terapeutică’ (cu atât mai mult în aceste vremuri pandemice), însă, în mediul universitar, ea respectă și criteriile unei științe în sine și exigențele unei discipline de sine stătătoare, care introduce în dialectica dintre „Adevăr și demonstrație”.

Academia Română, promotoare a valorilor culturale și științifice românești, partenerul evenimentului, a fost reprezentată la deschiderea evenimentului de către președintele filialei Timișoara, academician prof. univ. dr. Dan Dubină. Datorită sprijinului financiar și logistic oferit pentru organizarea acestui simpozion au fost prezenți, de asemenea, prorectorul Universității de Vest, domnul profesor univ. dr. Cosmin Enache, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, împreună cu conducerea Facultății de Litere, Istorie și Teologie, reprezentată de doamna decan, profesor univ. dr. Loredana Pungă.

Printre participanții internaționali s-au numărat: cel mai renumit teolog român de Exegeză a Noului Testament (Părintele Vasile Mihoc), doi dintre cei mai renumiți profesori pe relația dintre Știință și Teologie de la Paris (Răzvan Ionescu) și Sydney (Doru Costache), doi profesori de Orientalistică din Sebia (Danilo Mihajlović) și Bosnia (Boško Erić) doi  profesori de la Universitatea din Viena, specializați în Etică Socială (Cezar Marksteiner-Ungureanu) și Teologie Sistematică (Ioan Moga, care deține primul și singurul post universitar dedicat teologiei ortodoxe la Universitatea din Viena); doi profesori din Germania, Ionuț Daniel Băncilă de la Universitatea din Erfurt (membru asociat al Institutului de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române) și Ioan Popoiu (cu studii la Universitățile din Marburg și Tübingen și care fost asistent la catedra de  Noul Testament la Universitatea din Frankfurt), un teolog din Anglia, Dragoș Herescu este Directorul Institutului pentru Studii Creștin Ortodoxe din Cambridge (IOCS), un professor din Canada, Dragoș Giulea de la Concordia University (cel care deține un doctorat în filozofie la Institutul de Filozofie și Psihologie al Academiei Romane cu teza Teoria procesualității în ontologia lui Constantin Noica și un doctor in Religious studies – specialitatea patristică, la Marquette University, SUA).

De asemenea, acestor teologi din Australia și Europa, se adaugă încă trei români din America: Radu Bordeianu, de la Duquesne University (care a ocupat funcția de președinte al Societății Teologice Ortodoxe din America, este membru al Comisiei de Dialog Teologic Ortodox-Catolic din America de Nord și, de asemenea, unul dintre co-fondatorii grupului de dialog evreiesc-creștin din Pittsburgh), Silviu Bunta (University of Dayton & St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary) și Bogdan Bucur de la St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary, New York (de notat faptul că predecesorii săi la catedra de Patristică de aici sunt nume cunoscute ale teologiei ortodoxe, Georges Florovsky și John Meyendorff, creatorii curentului teologic neo-patristic din secolul XX).

Organizatorii le-au mulțumit tuturor participanților pentru împărtășirea cercetării academice și le-au lansat invitația de participare și la cea de a doua ediție a Școlii Teofania, la Timișoara.

Comentarii

comentarii