Acasă Actualitate Cu Sasca la Zambara

Cu Sasca la Zambara

727
DISTRIBUIȚI

Consilierul judeţean a vrut să vadă cu ochii lui „paravanul” de la Bastion…
Consilierul judeţean Viorel Sasca (61 ani) a ales să vadă cu ochii lui nebunia din clubul timişorean Zambara. Nu a rezistat mai mult de 40 de minute. Deşi a făcut efortul să se treazească la 3 dimineaţa şi să bea o bere fără alcool, deoarce era şofer. Unul dintre cele mai căutate cluburi din Timişoara, Zambara funcţionează în Bastionul „Teheresia”, sub paravanul de „Centru Pregătire Tineret”. Şmecheria este obligatorie deoarece, conform proiectului european de reabilitare a bastionului, firmele ce funcţionează sunt obligate, timp de cinci ani, să aibă doar activităţi culturale. Până acum, consilierii judeţeni de Timiş au ridicat din umeri, susţinând că nu ştiu ce se întâmplă la Zambara. Sasca a văzut pe pieleea lui cum sunt pregătiţi tinerii pentru viaţă, în noaptea de sâmbătă spre duminică. El a promis că va face un raport conducerii CJT.

Condamnat să nu stea în picioare…

Preşedintele Comisiei Economice din cadrul CJT, ţărănistul Viorel Sasca, s-a trezit sâmbătă, la 3 dimineaţa. Şi-a făcut ultimele notiţe pe marginea unui proiect, s-a echipat tinereşte şi la 4.30 era în faţa consiliului judeţean. După un scurt instructaj despre cum stau treburile într-un club de fiţe, Viorel Sasca a avut primul şoc când s-a apropiat de Zambara şi a văzut puzderia de maşini ce blocau circulaţia în zona bastionului. „Măi, aici chiar se întâmplă ceva ciudat”. Sasca nu a fost recunoscut le Centrul Pregătire Tineret – Zamabara. Bodiguardul de la poartă i-a tăiat bilet – 15 lei şi nebunia a început. Ţărănistul a făcut ochii mari şi a încercat să vorbească ceva. Ghinion, în Zambara, oricât de tare ţipi, nu te aude nimeni. „Eu îmi iau o bere fără alcool, să nu ies din peisaj. Haideţi să stăm la o masă, că văd că sunt locuri libere”, ne-a spus, naiv, Sasca. Păcăleală, consilierul judeţean nu avea de unde să ştie că la Zamabara toate mesele sunt rezervate cu multe ore înainte de startul petrecerilor. După doar 35 de minute, Viorel Sasca a zis că nu mai rezistă şi vrea o gură de aer. Fumul, tinerii euforici, muzica asurzitoare şi înghesuiala l-au buimăcit pe inginerul chimist.

Scandaluri şi preţuri piperate…

Sasca nu a mai vrut să i se pună ştampila pe mână la ieşire, pentru a putea reintra în club. Şi-a dat şapca jos din cap şi a rămas gânditor, minute bune, după ce a ieşit din „Centru Pregătire Tineret”. S-a interesat de preţuri şi i-a picat faţa. În Zambara, fiţele se ţin cu bani grei. 100 de mililitri din cel mai prost whisky costă 75 de lei. Nimeni nu îţi va trece însă pe meniu acest preţ. La Zambara, alcoolul se bea doar la 20 de militri. Preţurile pentru 20 de mililitri de alcool (whisky, campari, votcă, gin, rom) se încadrează între 90 şi 200 de lei. Cea mai ieftină băutură alcoolică în Zambara este berea. Sticla mică de bere (330 militri) costă între 6 şi 8 lei. Sâmbătă, la Zambara nu a fost însă decât Heineken – la preţul de 8 lei. „Se vede că astea sunt profesioniste”, a spus, la un moment dat, consilierul, când prin dreptul său au trecut trei tinere cu fuste de maxim 10 centimetri. Fetele extrem de zgomotoase l-au salutat cu respect pe ţărănist. Sasca a ţinut să vorebească şi cu un poliţist comunitar, la plecare. Omul părea să vegheze neputincios la blocada maşinilor instalată pe unul din sensurile de mers de la Bastion. „Sunt probleme pe aici?”, a întrebat Sasca, în jurul orei 5.30 dimineaţa. Comunitarul parcă atâta aştepta: „Noi doar stăm să vedem ce se întâmplă, prea multe lucruri nu le putem face. Săptămâna trecută, s-au bătut. Bodigurazii din club, cu alţi tipi. E nebunie pe aici. De-abia acum începe să vină lumea”, a dat raportul poliţistul comunitar.

Raport de martor ocular, la şefia CJT

Viorel Sasca ne-a povestit cu nostalgie despre anii de studenţie. Când singura discotecă era în actuala cantină a Politehncii. Când Phoenix se numeau încă Sfinţii. Când orice petrecere se termina cu mult înainte de ora 12 noaptea. Şi când, dacă invitai o fată la dans, tonalitatea muzicii îţi permitea să şi flirtezi. „Zambara este departe de ceea ce ar trebui să fie un centru pentru pregătire tineret. Pregătire înseamnă că de acolo se învaţă ceva. Aş fi înţeles dacă se ţineau cursuri de dans, dacă erau concursuri, dacă chiar se chefuia în limite normale. La Zambara este, însă, discotecă în toată regula. Cu o muzică mult peste nivelul normal, care le va crea grave probleme în timp celor ce frecventează clubul”, ne-a spus, la câteva ore după ce a intrat pentru prima oară în viaţa lui în Zambara, consilierul judeţean Viorel Sasca. Ţărănistul spune că lucrurile de aici trebuie să se schimbe. El va prezenta conducerii CJT un raport cu ce a văzut la bastion. „La Zambara se fumează în exces, acest lucru este total interzis într-un aşa-zis centru pentru pregătire, se bea alcool, acum îi adevărat că nu ştiu cât se poate bea, preţurile sunt foarte mari. Cum am înţeles şi de la poliţistul comunitar cu care am vorbit, aici au fost şi scandaluri. Numai centru pentru pregătire tinert nu este acolo, este o discotecă la maniera proastă. Ce distracţie e aia? Nici măcar nu poţi vorbi. Muzica de aici îndeamnă la nişte dansuri haotice. Voi prezenta starea de fapt conduerii CJT. Colegul meu Cârceie a făcut deja o soclitare ca funcţionarii să verifice ce se întâmplă acolo. Acum o să le comunic ce am văzut eu şi să se ia măsurile de rigoare. Ori se reprofiliază pe funcţiunile prevăzute în proiect, ori, dacă nu, trebuie să părăsească spaţiul”, ne-a mai spus Viorel Sasca.

Comentarii

comentarii