Acasă Administraţie Cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, vor fi reabilitate opt case tradiționale din...

Cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, vor fi reabilitate opt case tradiționale din Charlottenburg, cu finanțare prin PNRR

DISTRIBUIȚI

Satul Charlottenburg, singurul sat rotund din România, va beneficia de un proiect menit a-i pune în valoare patrimoniul de care dispune. În urma unei inițiative a Consiliului Județean Timiș, comuna Bogda a depus un proiect prin care a obținut finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), contractul fiind semnat luni, 24 octombrie. Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea a opt case tradiționale. Suma accesată se ridică la 480.000 de euro.

Charlottenburg este declarat în integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc (în trecut, plantație de duzi) cu raza de aproximativ 210 m. Unele gospodării au suferit degradări, altele intervenții neconforme cu statutul de monumente istorice. Restaurarea unor gospodării din comuna Bogda va crea modele de bune practică pentru toți ceilalți proprietari ai acestui tip de clădiri.

Planul de valorificare  turistică  include  organizarea  de  tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice etc. Printre beneficiile pentru comunitate menționăm conștientizarea importanței patrimoniului construit, conservarea și valorizarea resurselor comunității, cât și crearea de facilități pentru evenimentele culturale.

Proiectul va genera și avantaje economice, prin serviciile complementare. Antreprenorii vor putea produce și comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare și masă pentru grupuri de participanți la evenimente. În plus, crearea de locuri de muncă și de oportunități de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localității.

Comentarii

comentarii