14 04 b 750 100

 • Scris de Gheorghe Miron

TM2021! Italienii vor ajuta Timișoara să repare 30 clădiri istorice de patrimoniu

tm 2021 expSituația extrem de degradată a clădirilor istorice din Timișoara a sensibilizat până și Italia. Astfel că, Universitatea La Sapienza din Roma, Consulatul Italiei la Timișoara și Camera de Industrie și Comerț a Italiei vor ajuta la renovarea a 30 de obiective, cu sprijinul oamenilor de afaceri.
Proiectul a fost lansat, în premieră absolută pentru Timișoara, vineri, 28 aprilie, seara, de Asociația Expose Architecture și Direcția pentru Cultură Timiș. Cu acest prilej a fost vernisată și expoziția Timișoara Premium Exposed City, la Galeria Pygmalion. “Această expoziție pe care o deschidem astăzi este pretextul pentru a facilita întâlnirea dintre persoanele cu putere de decizie. Am lansat și acest proiect foarte important pentru Timișoara, care ajută la conturarea imaginii istorice pe termen lung. Este conoscut faptul că Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană în 2021, însă centrele istorice au nevoie de ajutor pentru a fi renovate. Timpul este scurt și sunt multe de făcut. Expoziția este una duală. Cu mostre de bune practici în restaurare din Timișoara și din Roma. Este un transfer de cunoștințe dinspre capitala Italiei, spre Timișoara. Este un suport și un ajutor pe care Italia îl oferă orașului nostru pentru a fi pregătit pentru lucrările de restaurare a patrimoniului istoric”, a explicat Raluca Pescar, președinta  Asociației Expose Architecture Timișoara.
Capitala Banatului dispune de un patrimoniu de 14.500 de clădiri istorice de o valoare arhitectonică formidabilă, dar, din păcate foarte multe se află într-o stare de degradare extremă. Conform, Direcției Județeene pentru Cultură Timiș, dintre acestea mai puțin de 5% au beneficiat de lucrări de restaurare, iar peste 10 la sută sunt distruse iremediabil.

 • Scris de Gheorghe Miron

Teatrul Maghiar Timişoara a pregătit 14 superspectacole scrise de cei mai mari dramaturgi, unele interzise minorilor

teatrul magiar spectatoriTeatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara a pregătit în luna mai 14 superspectacole scrise de cei mai mari dramaturgi ai lumii, unele chiar interzise persoanelor de sub 18 ani, iar unele gratuite, punctul central fiind Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT care include o premieră în 21 mai.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

Începe Festivalul TESZ Timișoara 2017. Înscrie-te voluntar!

teatrrul maghiar german TESZTEști pasionat de teatru? Îți place să cunoști oameni noi? Vorbești engleza și îţi doreşti o provocare într-un context internațional? Dacă vrei să arunci o privire în culisele unui festival internațional și te recunoști în cele scrise mai sus, înscrie-te ca voluntar la festivalul TESZ Timișoara!

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

Legătura culturală Timișoara – Cernăuți are loc prin Librăria “La Două Bufnițe” din Piața Unirii

legaturaaLegătura culturală Timișoara – Cernăuți va avea loc, miercuri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Librăria La Două Bufnițe din Piața Unirii, când va fi  lansat volumul “Dulce-amar. Povestea unui refugiat din Cernăuți”, de Sergiu Flondor, publicat de editura Corint, colecția Istorie cu blazon.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

Avancronică la al doilea concert simfonic din Festivalul Internaţional „Timişoara Muzicală”

FilarmonicaaaotografieAl doilea concert simfonic din Festivalul Internaţional „Timişoara Muzicală”  se  va desfăşura, vineri,  21 aprilie, de la ora 19, la Filarmonica Banatul Timișoara şi oferă melomanilor două capodopere din patrimoniul artei muzicale: Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor op.104 de Antonin Dvořak şi Poemul simfonic „Don Quixote”, op.35 de Richard Strauss.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

Carte, dragoste și primăvară, la Timișoara! Ziua când femeile oferă bărbaților cărți, iar bărbații oferă trandafiri

timisoara t 23 aprilieZiua de 23 aprilie înseamnă carte, dragoste și primăvară la Timișoara pentru că e ziua în care în toată lumea se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții, când va fi adus din nou un obicei inedit și în orașul de pe Bega, tocmai de la Barcelona de către Consulatul Onorific al Spaniei la Timișoara.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

Nopți albe, la Teatrul Național Timișoara

nopti albe aMarți, 18 aprilie, a treia zi de Paști, Teatrul Național Timișoara a pregătit iubitorilor de artă dramatică un emoționant spectacol de teatru despre nostalgia romantică a nopților albe, adaptare după Fiodor Dostoievski, de Stefano de Luca, în Sala Mare din Piața Victoriei.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

O carte document, unde apar și Regii României, cu mașinile regale, va fi lansată la Retroparada Primăverii

carte masiniO carte document cu mașini de epocă, unde apar și fotografii cu Regii României cu mașinile regale: Ferdinand cu Lincoln,  Carol al-II-lea cu Hispano Suiza și Mihai I + Carol al II-lea cu Ford A, va fi lansată sâmbătă 22 aprilie, de la ora 11.30, la Retroparada primăverii 2017 din Piața Victoriei Timișoara.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

UVT StufentFest Timișoara 2017. Înscrie-te!

studentfestStudentFest, cel mai mare festival studenţesc de artă şi cultură din România, organizat anual de Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT), se va desfăşura în perioada 11-20 mai, la Timişoara.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

Academia Română Timișoara l-a omagiat pe marele inventator timișean Traian Vuia

academia romana timisoara si traian vuiaAcademia Română Timișoara a organizat simpozionul Viața și activitatea lui Traian Vuia -145 de ani de la naștere, vineri 7 aprilie, acesta fiind al doilea eveniment important dedicat marelui inventator, în 2017, după ce, în martie, Maria Grapini a marcat, la Parlamentul European, printr-o conferință și o expoziție, 111 ani de la primul zbor al lui Vuia cu un avion mai greu decât aerul.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

Episcopia Româno Catolică Timișoara inaugurează o inedită expoziție de icoane, la Mănăstirea Maria Radna

maria radna manastireEpiscopia Româno Catolică Timișoara, Muzeul Orașului Lipova și Mănăstirea Maria Radna organizează, duminică 9 aprilie, la ora 11.30, de Florii, la debutul Săptămânii Patimilor și cu șapte zile înainte de Paștele Catolic și Ortodox 2017, vernisajul unei inedite expoziții de icoane vechi pe lemn și pe sticlă.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

Au voie fetele să ia lecții de înot la școală în bikini? Două filme de Oscar, la Filarmonica Banatul Timișoara

filarmonicaDouă dintre cele mai apreciate filme lansate în ultimul an, În lumina lunii- Moonlight, câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film, și (M)ucenicul-The Student, premiat la Cannes 2016, vor avea proiecții speciale la Filarmonica Banatul din Timișoara duminică, 9 aprilie, de la ora 17.30 și 20.00.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

Aniversare simbol TM2021! Calpe Gallery Timișoara

timisoara capitala culturala nCu ocazia împlinirii a cinci ani de existenţă, Calpe Gallery își fundamentează statutul de spațiu-reper al Timișoarei - Capitală Culturală Europeană 2021, prezentând la Muzeul de Artă Contemporană, în perioada 5 aprilie – 5 mai, lucrările celor trei ediţii, 2012-2014, ale Simpozionului de Artă din Thassos, Grecia.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

ÎPSS Ioan, cărturarul, în Scrisul bănățean

mitropolit cu scrisulÎn prestigiosul supliment de cultură Scrisul bănățean din luna martie 2017 al Jurnalului Interregional Banatul Timișoara, revistă a Uniunii Jurnaliștilor din Banatul Istoric, este publicat un strălucitor eseu scris de către ÎPSS Ioan, cărturarul și mitropolitul Banatului.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

Mircea Cărtărescu și Cristian Tudor Popescu invitați speciali la Salonul de Carte Bookfest 2017 Timișoara

salonul bookfest cartSalonul de Carte Bookfest revine la Timișoara cu o spectaculoasă a șasea ediție, între 6 - 9 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri CRAFT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr. 22, unde cele mai importante edituri din România vor fi prezente cu o ofertă de 25.000 de volume din cele mai variate domenii și la cele mai bune prețuri.

Citește mai departe

 • Scris de Gheorghe Miron

O călătorie muzicală inedită în ritmuri de spaniole și cubaneze, la Casa Artelor Timișoara

Sandra CO călătorie muzicală inedită – aceasta este provocarea pe care Sandra Carrillo, o tânără artistă din Barcelona o lansează publicului din Timișoara, cu sprijinul Consulatului Onorific al Spaniei, duminică, 2 aprilie, de la ora 18.00, în sala Studio a Casei Artelor –Direcția de Cultură Timiș, de pe strada Pacha.

Citește mai departe