Acasă Actualitate Cum a decis Mitropolia Banatului să atragă atenția turiștilor către emblematica Catedrală...

Cum a decis Mitropolia Banatului să atragă atenția turiștilor către emblematica Catedrală Mitropolitană?

DISTRIBUIȚI

Timișoara este anul acesta Capitală Europeană a Culturii. În acest context, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, mitropolitul Banatului și prin grija redacției „Învierea” a Arhiepiscopiei Timișoara, a fost tipărit pliantul cu istoria emblematicei Catedrale Mitropolitane, situată chiar în centrul orașului, în Piața Victoria.

Mitropolia Banatului susține că acest demers vine în întâmpinarea turiștilor care vizitează orașul de pe Bega, dar și pentru o informare articulată și sistematică a tuturor celor care doresc o mai bună cunoaștere referitoare la istoria edificiului bisericesc situat în inima orașului.

Redactată în condiții grafice excepționale, în limbile română și engleză, lucrarea de față debutează cu prezentarea istoriei Mitropoliei Banatului, a momentelor importante din trecut și a bisericilor din aceasta parte de țară.

După acest preambul, cititorul este introdus în universul istoric și cultural al Catedralei Mitropolitane, fiind descrise demersurile și năzuințele comune ale credincioșilor din acest oraș de a avea un lăcaș de cult, mai cu seamă după data de 28 iulie 1919, când Banatul se unește cu România.

În continuare este prezentat stilul arhitectural unic al Catedralei, realizat de arhitectul Ion Traianescu, stil ce combină armonios elemente bizantine, muntenești și moldovenești.

Exteriorul este împodobit de cele unsprezece turle de forme și dimensiuni diferite, iar interiorul este înfrumusețat de bolți înstelate și de pictura desfășurată pe aproximativ 6000 de mp, realizată de Anastase Demian.

Iconostasul și candelabrele, realizate de Ștefan Gajo, completează armonios arhitectura întregii Catedrale.

În Catedrala Mitropolitană, se află moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, arhipăstor al Banatului între anii 1643-1653.

Istoricul Catedralei conține, de asemenea, informații prețioase referitoare la perioada construcției. Se amintește de anii grei ai celui de al Doilea Război Mondial, când, în zilele de 30-31 octombrie 1944, unul din pereții laterali ai Catedralei a fost afectat de explozia unei bombe lansate de aviația germană.

Mai departe este redat evenimentul impresionant al sfințirii lăcașului de cult, din data de 6 octombrie 1946, săvârșit de Patriarhul Nicodim Munteanu, în prezența Regelui Mihai al României, moment la care au luat parte o mare mulțime de ierarhi, intelectuali, clericii și credincioșii bănățeni.

În final este prezentată colecția de artă bisericească ce se află la demisolul Catedralei, cuprinzând icoane pe lemn și pe sticlă, manuscrise și cărți, vase și obiecte de cult, veșminte, broderii și alte exponate prețioase din secolele XIV-XIX, precum și un lapidar ce conține cruci vechi, pietre de hotar și alte obiecte cu adânci reverberații pentru istoria spirituală și culturală a spațiului bănățean.

Așadar, lucrarea de față este o îngemănare frumoasă între cuvânt și imagine, între trecut și prezent, fiind de un real folos celor care vor să cunoască istoria Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

Istoria acestui locaș mitropolitan se întrepătrunde cu cea a orașului și devine, pentru această parte de țară, un simbol cultural și spiritual care adapă prezentul și viitorul prin trecutul său, fiind, de asemenea, și o punte ce adună generațiile laolaltă sub cupola aceleiași mărturisiri de credință – este mesajul Mitropoliei Banatul.

 

Comentarii

comentarii