Acasă Economic Cum a fost anul agricol 2015 pentru fermierii din Timiş? Producţii mici,...

Cum a fost anul agricol 2015 pentru fermierii din Timiş? Producţii mici, preţuri mici, o aberaţie!

DISTRIBUIȚI

Joi 10 decembrie fermierii TimisJoi 10 decembrie, Asociaţia Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Timiş a făcut un bilanţ al anului agricol 2015. Una dintre concluziile trase este faptul că acest an a fost unul dintre cei mai dificili, în ceea ce priveşte producţia, preţurile şi în ceea ce priveşte intervenţia şi sprijinul Ministerului Agriculturii, în protejarea fermierilor. În plus seceta a diminuat foarte mult din producţii.
„Problema este că marile încercări şi promisiuni acum urmează, înainte de alegerile ce vor veni în 2016. Mai mult, sistemul este draconic, împotriva agricultorilor români, aşa cum am mai spus-o, în ceea ce priveşte finanţările pentru cumpărările de teren. E o lege antiromânească. Nu s-a făcut nimic în favoarea producătorilor agricoli. Fermierul are nevoie de credite performante pentru a-şi continua activitatea, dar nu se întâmplă aşa. Sunt multe ferme care sunt aproape de faliment”, a atras atenţia Viorel Matei, preşedintele APCPT Timiş.
Una dintre marile probleme ridicate de APCPT Timiş este faptul că banii europeani sunt impozitaţi cu 16%.
„Aş înţelege să impozitezi cofinanţare pe care o face guvernul, parţial, dar să taxezi cu 16% banii europeni nu e normal. În toţi aceşti ani, fermierii au fost taxaţi drept hoţi şi pomanagii, ceea ce nu este adevărat”, s-a revoltat Viorel Matei, preşedintele APCPT Timiş.
Ioan Turc, preşedintele Comagra din Beregsău Mare, a spus şi el că anul agricol 2014 -2015 a fost un an foarte dificil, în special pentru culturile prăşitoare, care datorită secetei excesive au dat producţii destul de mici, diminuate cu până la 30%, dar cu costuri de producţii destul de mari. „Ceea ce este specific pentru 2015 şi până acum nu am mai întâlnit este faptul că preţurile merg direct proporţional cu producţia. Dacă s-au obţinut producţii mici şi preţurile sunt mici. Un paradox care mulţi nu ni-l explicăm. Acum se merge pe ideea cine poate poate, cine nu, nu, cine are mănâncă, cine nu, nu”, a spus Turc.
Nicolae Oprea, secretarul executiv al APCPT Timiş, a încercat să mai dea o speranţă, dat fiind că în fruntea Ministerului Agriculturii este un nou ministru. „După cât ştiu eu noul ministru a lucrat în cadrul ministerului de la simplu consilier, până la secretar de stat şi cunoaşte care sunt demersurile în instituţie. Eu trăiesc cu impresia că, în sfârşit, în anul 2016 să avem refăcută şi revizuită Legea camerelor agricole. Acasta trebuie să fie o lege a agricultorilor, să dăm forţă agricultorilor şi să fie susţinută, inclusiv, de la buget şi prin fonduri europene. Avem nevoie de specialişti. Nu am avut un specialist la nivel de comună, dat fiind seceta din 2015, pentru constatarea şi evaluarea pagubelor. Este un dezastru. Instituţiile statului sunt varză. Dacă ar fi camerele agricole, ar rezolva această problemă”, atrage atenţia Oprea. De asemenea, o altă prioritate a agriculturii este înfiinţarea cooperativelor agricole. „Asta doresc eu în acest an şi să înceapă descentralizarea în agricultură. Dacă noi trebuie să primim aprobări şi orice fel de interpretări ale unei adrese de la Bucureşti nu merge aşa. Oamenii sunt puşi pe drumuri cu zecile de zile până primesc un aviz de la centru. Aşa nu vom realiza nimic”, a explicat Nicolae Oprea.

Comentarii

comentarii