Acasă Actualitate Cum a fost la Elefsina, în Grecia, la ceremonia de deschidere a...

Cum a fost la Elefsina, în Grecia, la ceremonia de deschidere a Capitalei Cultural Europene – video

DISTRIBUIȚI

Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei, se află la Elefsina, în Grecia, unde a avut loc deschiderea Capitalei Cultural Europene, după cum se știe, 2023 fiind anul Elefsinei, a Veszpremului și al Timișoarei.

Tabără a prezentat prime concluzii despre acest oraș aflat la 21 km vest de Atena. Oaspeții au fost primiți călduros de către gazde, cum altfel ar putea trata grecii invitații? După cazare, a fost organizat un dineu simplu, fără speech-uri, etichete, muzică și bâlci, un elegant bufet suedez. Toată lumea a socializat. Nu a fost o seară foarte lungă, fiecare a plecat spre locul de cazare când a considerat. În 2 ore totul era încheiat.

“Ce am remarcat? De la primarul Elefsinei, până la ultimul invitat, erau la curent despre ce au de făcut în 17 februarie: să participe la deschideŕea evenimentului dedicat Capitalei Cultural Europene la Timișoara!

 

Drumul până la hotel l-am parcurs pe jos. Portocalii și lămâii încărcați cu fructe îți atrag inevitabil atenția. La fel cum mi-au atras atenția restaurantele, barurile cu terase deschise până după ora 22, cu sisteme de protecție împotriva frigului. Chioșcuri de presă și alte produse deschise la ora târzie. E drept, muzica nu deranjează pe nimeni, nicio terasă nu are dispozitive sonore, poate doar televizoare de dimensiuni mari unde grecii se adună să vizioneze câte un meci de baschet.

 

Camera de la hotel așteaptă fiecare invitat cu materiale promoționale de calitate superioară: reviste de promovare a turismului, catalog de promovare a istoriei Elefsinei, logo-ul Capitalei Cultural Europene, o ciocolată să te îndulcești daca cumva ai avut curaj să guști o portocală care deși arată superb, te acrește până în creștetul capului”, a concluzionat viceprimarul Cosmin Tabără.

”Evenimentul a fost precedat de o procesiune prin care grupuri de dansatori populari locali, amatori, în spiritul tradiției, s-au îndreptat spre portul Elefsina, locul de deschidere al ceremoniei.
La Elefsina a fost prezentă și doamna președinte al Greciei, Ekaterini Sakellaropoulou, și alte oficialități elene. Am discutat cu mai mulți invitați, știau despre week-end-ul nostru de inaugurare și mulți dintre ei vor fi prezenți la Timișoara, oaspeți din Franța – Marsilia, primarul din Budva, Muntenegru, primarul din Elefsina. O mare parte vor ajunge la Timișoara în cursul anului, pentru a se bucura pe îndelete de oferta culturală și frumusețile orașului”, mai spune Tabară.
 

Comentarii

comentarii