Acas─â Economic Cum alegem corect o baterie pentru baie

Cum alegem corect o baterie pentru baie

898
DISTRIBUIȚI

Transformarea obiectelor sanitare de-a lungul timpului

├Änc─â din anul 5000 ├«.Hr. omul a fost fascinat s─â ├«╚Öi aduc─â c├ót mai aproape mijloacele care ├«ntre╚Ťin o via╚Ť─â comod─â, iar apa a fost principala resurs─â asupra c─ârora ╚Öi-au ├«ndreptat aten╚Ťia, motiv pentru care, chiar ├«n acea perioad─â ├«n Mesopotamia au ap─ârut primele sisteme sanitare rudimentare. De la lemn, lut, c─âr─âmid─â, argil─â, asfalt ╚Öi ulterior, la cupru, plumb sau piatr─â, materialele folosite pentru transportarea apei au evoluat odat─â cu descoperirile noilor tehnologii, devenind tot mai fiabile ╚Öi mai durabile. Am ales s─â vorbim deschis despre cele mai importante elemente ale b─âilor din casa noastr─â, bateriile pentru baie.

La ce ne uităm când cumpărăm o baterie pentru baie?

Desigur, mai ales ├«n ziua de azi, aspectul conteaz─â cel mai mult ╚Öi e de la sine ├«n╚Ťeles de ce atunci c├ónd dorim s─â amenaj─âm baia sau buc─ât─âria, punem foarte mult accent pe design, culoare, form─â, dar ╚Öi pe tipul de gresie, faian╚Ť─â sau mobilier. ├Äns─â atunci c├ónd vine vorba despre baterii , pe l├óng─â aspect ╚Öi pre╚Ť, mai conteaz─â foarte mult ╚Öi calitatea materialelor din care sunt acestea realizate pentru c─â sunt cele care ne dau cele mai mari b─ât─âi de cap. Am putea spune c─â toate sunt similare, ├«n fond tot ce fac ele este s─â permit─â scurgerea apei ├«n lavoar, cad─â sau du╚Ö, ├«ns─â lucrurile nu sunt at├ót de simple. Ele trebuie s─â se integreze perfect ├«n noua noastr─â buc─ât─ârie sau baie, s─â fie ╚Öi la un pre╚Ť accesibil, s─â ne ╚Ťin─â o perioad─â c├ót mai lung─â de timp ╚Öi s─â ne ofere momente de r─âsf─â╚Ť f─âr─â urm─â de frustrare.

╚śi atunci, pe l├óng─â form─â ╚Öi culoare, ├«nainte s─â decidem ce s─â achizi╚Ťion─âm, e important s─â ÔÇ×punem la ├«ncercareÔÇŁ viitoarea baterie.

Trucul greut─â╚Ťii ne scap─â de dureri de cap

Dac─â nu ai la dispozi╚Ťie prea multe informa╚Ťii despre bateria pe care dore╚Öti s─â o achizi╚Ťionezi dar ca design sim╚Ťi c─â se potrive╚Öte de minune cu ceea ce ├«╚Ťi dore╚Öti, po╚Ťi afla dac─â o baterie este de calitate printr-o jonglerie simpl─â. Tot ce trebuie s─â faci este s─â verifici greutatea acesteia. Desigur, nu este nevoie s─â o c├ónt─âre╚Öti efectiv, este suficient doar s─â o ╚Ťii ├«n m├ón─â ╚Öi vei sim╚Ťi din prima cu ce ai de-a face. Asta pentru c─â bateriile de calitate au o greutate net superioar─â fa╚Ť─â de cele realizate din aliaj cu o calitate mai slab─â. Iar dac─â nu ai posibilitatea de a verifica greutatea acesteia, cel mai bine este s─â urm─âre╚Öti efectiv tipul de material din care este aceasta fabricat─â.

Baterie lavoar Grohe

Materialul, principala caracteristic─â a bateriilor de calitate

├Än momentul de fa╚Ť─â, pe pia╚Ť─â exist─â mai multe tipuri de baterii, ├«n func╚Ťie de materialele din care sunt realizate. Iar aici exist─â trei categorii mari de baterii sanitare:

 • Baterii din inox. De╚Öi au un pre╚Ť mai ridicat, ele sunt cele mai sigure din punct de vedere al riscului pentru s─ân─âtate pentru c─â nu modific─â propriet─â╚Ťile apei. Fiind un material antibacterian, inoxul nu doar c─â ne protejeaz─â, dar este ╚Öi mult mai u╚Öor de ├«ntre╚Ťinut, motiv pentru care ne va fi al─âturi pentru o perioad─â mai lung─â de timp.
 • Baterii din alam─â. Sunt printre cele mai r─âsp├óndite ╚Öi c─âutate, datorit─â raportului accesibil pre╚Ť/calitate. Totu╚Öi, nu orice baterie din alam─â este cea mai bun─â alegere pentru baia sau buc─ât─âria pe care o amenajezi. Aceste obiecte sanitare au ├«n componen╚Ť─â cupru, zinc ╚Öi alte aliaje. Pentru ca o baterie din alam─â s─â fie de calitate, ea trebuie s─â con╚Ťin─â cupru ├«n propor╚Ťie de peste 59%. ├Än schimb, dac─â o baterie va avea mai mult zinc, ea ar putea modifica propriet─â╚Ťile apei, afect├ónd astfel s─ân─âtatea prin microparticulele de aliaj care ajung ├«n organism.
 • Baterii din aliaje u╚Öoare. Sunt pe ultimul loc ├«n ceea ce prive╚Öte siguran╚Ťa. Le putem identifica u╚Öor pentru c─â au pere╚Ťii sub╚Ťiri ╚Öi sunt realizate din zinc, aluminiu ╚Öi alte aliaje u╚Öoare, de aici ╚Öi greutatea redus─â a acestor baterii. ╚śi de╚Öi sunt cele mai ieftine de pe pia╚Ť─â, sunt ╚Öi cele care rezist─â cel mai pu╚Ťin ├«n timp.

Cartu╚Öul bateriei, definit de un singur cuv├ónt: ÔÇ×ceramicÔÇŁ!

Majoritatea bateriilor au un cartu╚Ö sau o pastil─â, cartu╚Öul fiind corpul principal al bateriei ╚Öi cel care permite oprirea sau pornirea apei. Exist─â mai multe tipuri de cartu╚Öe, printre care cele mai r─âsp├óndite sunt realizate din teflon sau ceramic─â. Iar dac─â ar fi s─â alegi dintre cele dou─â, de departe, cartu╚Öul ceramic este cel care este mai durabil, fiind rezistent la lovituri ╚Öi zg├órieturi formate ├«n contact cu nisipul sau buc─â╚Ťile de impurit─â╚Ťi care ajung ├«n baterie. Totodat─â, cartu╚Öul ceramic este cel ne permite s─â ne bucur─âm de o baterie mai pu╚Ťin zgomotoas─â. Pre╚Ťul dintre cele dou─â tipuri de cartu╚Öe nu difer─â foarte mult, ├«ns─â diferen╚Ťa de calitate dintre cele dou─â este semnificativ─â.

Perlatorul – de╚Öi mic, extrem de important

Pu╚Ťini sunt cei care acord─â aten╚Ťie buc─â╚Ťii de filtru montat la cap─âtul bateriei, prin locul pe unde curge apa, ├«ns─â perlatorul (a╚Öa cum este el numit) este important din cel pu╚Ťin patru puncte de vedere: filtreaz─â apa, ajut─â la reglarea unui debit constant, ├«mpiedic─â depunerea de calcar ╚Öi ofer─â o senza╚Ťie pl─âcut─â la atingere a apei. Perlatorul poate face diferen╚Ťa dintre o baterie care s─â ne ajute la economisirea apei ╚Öi o baterie normal─â. A╚Öa c─â aici este foarte u╚Öor de ales ce tip de baterie este mai de calitate. Desigur, cea care este dotat─â cu perlator.

Micile detalii sunt cele care fac diferen╚Ťa

Desigur, nu doar aspectele tehnice conteaz─â atunci c├ónd alegem o baterie de lavoar, de cad─â sau de du╚Ö, indiferent c─â vorbim de cele pentru baie sau pentru buc─ât─ârie. Dup─â ce ne-am asigurat c─â bateria este de calitate, urmeaz─â partea distractiv─â ╚Öi anume, alegerea bateriei ├«n func╚Ťie de design, finisaje, tipul de comand─â, accesoriile ╚Öi func╚Ťiile speciale. Iar aici, deja totul depinde de gust ╚Öi de buget. Pe scurt, vei putea alege ├«ntre:

Finisaje:

 • Cromate care pot fi mate sau lucioase pentru b─âi ╚Öi buc─ât─ârii moderne.
 • De culoare neagr─â, ideale pentru persoanele c─ârora le place s─â fac─â alegeri ├«ndr─âzne╚Ťe.
 • Nuan╚Ťe de alam─â sau bronz, pentru b─âi cu un aspect elegant.
 • Alte culori disponibile – alb, auriu, rose gold

Tipul de comand─â: 

 • Monocomand─â, despre care se spune c─â sunt cele mai practice ╚Öi cele care ne ajut─â s─â facem o mai mare economie de ap─â.
 • Dubl─â comand─â, pentru persoanele care ├«╚Öi doresc o baterie cu aspect vintage, f─âr─â s─â fie afectate de dificultatea cu care se regleaz─â temperatura apei sau de reducerea economiei la ap─â.
 • Cu ap─âsare, dotate cu sisteme avansate de control al apei, bateriile care func╚Ťioneaz─â prin atingere sunt u╚Öor de folosit, sunt confortabile ╚Öi, cel mai important, ofer─â siguran╚Ť─â.
 • Cu senzor, ideale pentru persoanele care doresc s─â fac─â economie de ap─â ╚Öi, mai ales, care ├«╚Öi doresc s─â ├«ntre╚Ťin─â mult mai u╚Öor obiectele sanitare din cas─â.

 Accesorii ╚Öi func╚Ťii speciale: 

├Än func╚Ťie de buget ╚Öi disponibilitate, o baterie poate veni cu mai multe func╚Ťii care s─â ne fac─â via╚Ťa mai relaxant─â ╚Öi u╚Öoar─â. Sistemele avansate de filtrare pentru o ap─â mai curat─â, recipientele cu senzor pentru s─âpun lichid sau detergent de vase, limitatoare de temperatur─â pentru economisirea apei ╚Öi a energiei, perlatoare speciale pentru reducerea debitului de ap─â ╚Öi multe alte accesorii ╚Öi func╚Ťii speciale pot face diferen╚Ťa dintre o baterie care s─â ne ofere momente de relaxare ╚Öi una care s─â ne d─âuneze sau chiar s─â ne lase la greu.

Desigur, bateria perfectă nu există, însă una de calitate ne poate fi alături chiar și 15-20 de ani. Bateriile cu o calitate mai slabă nu sunt la fel de trainice și pot avea o întreagă serie de dezavantaje.

Dezavantajele bateriilor sanitare ieftine

Printre principalele lucruri care ne vor ╚Ťine departe de confort ╚Öi siguran╚Ť─â atunci c├ónd alegem o baterie sanitar─â de calitate inferioar─â se afl─â:

 1. Depunerile de calcar, marele du╚Öman al secolului XXI 

De╚Öi exist─â zeci de produse care s─â ne ajute ├«n prevenirea ╚Öi ├«ndep─ârtarea depunerilor de calcar de pe bateriile sanitare, cel mai simplu este s─â ne achizi╚Ťion─âm din start o baterie a c─ârei material nu permite at├ót de mult aceste depuneri, iar acel material este, exact cum spuneam la ├«nceput, inoxul. ╚śi de╚Öi cu to╚Ťii ╚Ötim despre calcar, atunci c├ónd vorbim despre el ne g├óndim ├«n primul r├ónd la aspectul s─âu inestetic, ├«ns─â uit─âm de celelalte efecte d─âun─âtoare ale sale. Calcarul sunt de fapt mineralele aduse de ap─â pe coloan─â ╚Öi care, supuse procesului termic de ├«nc─âlzire se ├«nt─âresc ╚Öi se depun pe instala╚Ťia ╚Öi obiectele sanitare. Acesta este prezent ├«n special ├«n zonele ├«n care duritatea apei este crescut─â, motiv pentru care, ├«nainte s─â decizi s─â achizi╚Ťionezi o baterie sanitar─â, e important s─â verifici duritatea apei prin testul paharului. Este foarte simplu. Tot ce trebuie s─â faci este s─â speli doar cu ap─â de la robinet un pahar de sticl─â, apoi s─â ├«l la╚Öi s─â se usuce ├«n mod natural. Dac─â la final pe pahar apar pete albe, atunci apa este dur─â. C├ót despre efectele sale d─âun─âtoare, el poate mic╚Öora semnificativ durata de via╚Ť─â a bateriei prin ├«nfundarea ei.

Din p─âcate, calcarul afecteaz─â toate tipurile de baterii. De aceea se recomand─â pentru prelungirea vie╚Ťii bateriei o cur─â╚Ťare periodic─â a perlatorului.

 1. Apa poate fi folosit─â responsabil, f─âr─â a neglija confortul personal 

Poate nu pare foarte important, ├«ns─â o baterie de calitate ne poate ajuta s─â economisim  zeci de litri de ap─â. Tocmai de aceea, majoritatea bateriilor de calitate sunt dotate cu dispozitive care s─â ne ajute s─â sim╚Ťim ├«n continuare efectul relaxant al presiunii apei, f─âr─â s─â o risipim. ├Än special bateriile de du╚Ö sau cad─â pot venit prev─âzute cu func╚Ťii speciale care s─â opreasc─â pierderea inutil─â de ap─â, reu╚Öind astfel s─â ne bucur─âm de experien╚Ť─â o perioad─â mai lung─â de timp.

 1. Zgomotul, inhibitor de relaxare 

Primele semne de alarm─â care ne spun c─â via╚Ťa unei baterii sanitare este aproape de final, este zgomotul. Zgomotul presiunii apei ne poate transforma o sesiune relaxant─â de baie cu spum─â ├«ntr-un moment de frustrare.

 Debitul apei ╚Öi nervii din du╚Ö 

Depunerile de calcar ╚Öi impurit─â╚Ťi, rugina, dar ╚Öi lipsa unui perlator vor afecta presiunea apei ╚Öi, implicit, ╚Öi starea noastr─â de spirit atunci c├ónd ne ocup─âm de igiena noastr─â. De cele mai multe ori, din cauza ruginii sau a depunerilor de calcar, bateriile se ├«nfund─â ╚Öi apa nu mai curge at├ót de bine. La fel se ├«nt├ómpl─â ╚Öi cu accesoriile ╚Öi ├«n special cu furtunu ╚Öi para de du╚Ö. ├Än schimb, o par─â de du╚Ö dotat─â cu func╚Ťii precum SPA, anticalcar sau cu mai multe tipuri de pulveriz─âri, vor duce experien╚Ťa sp─âl─ârii la un alt nivel.

 1. S─ân─âtatea 

De╚Öi am mai men╚Ťionat despre ea, e important s─â insist─âm pentru c─â, oric├ót de multe filtre ar fi acum disponibile pe pia╚Ť─â, ╚Ötim perfect c─â calitatea apei de la robinet este dat─â de ╚Ťevile prin care curge ╚Öi de bateria montat─â. Desigur, apa dur─â nu poate fi evitat─â, oric├ót ne-am dori, ├«ns─â putem evita impurit─â╚Ťile ╚Öi aliajele care ar putea s─â se desprind─â de pe baterie.

 1. Costurile 

├Än final, cele mai importante r─âm├ón totu╚Öi, costurile, asta din simplul motiv c─â o baterie mai pu╚Ťin rezistent─â va trebui schimbat─â periodic, iar ├«nsum├ónd costurile pe mai mul╚Ťi ani, ajungi la concluzia c─â s-ar putea s─â fi meritat investi╚Ťia ini╚Ťial─â.

Iar de la sistemele sanitare str─âvechi, realizate din lut, ╚Öi p├ón─â ├«n zilele noastre c├ónd bateriile disponibile pe pia╚Ť─â vin ├«n diverse forme ╚Öi culori, un aspect care a fost ╚Öi va r─âm├óne important este designul ca parte a amenaj─ârii. Asta pentru c─â baia este completat─â vizual de baterii, iar ele creeaz─â o unitate ├«n ├«ntreg vizualul. Pot fi un punct de contrast, sau un element de continuitate, dar rolul lor este la fel de important precum restul obiectelor sanitare.

Acesta este ╚Öi motivul pentru care produc─âtorii mari pun accent pe l├óng─â calitatea bateriilor pe care le creeaz─â, ╚Öi pe modul ├«n care arat─â. Bateriile de la produc─âtori consacra╚Ťi beneficiaz─â de proiectare din partea unor designeri celebrii, iar unele dintre ele de╚Ťin premii pentru forme nonconformiste sau func╚Ťii ergonomice, astfel ├«nc├ót s─â nu avem ├«n baie doar o simpl─â ╚Öi banal─â baterie, ci una care s─â ne ├«ntregeasc─â spa╚Ťiul b─âii, s─â ├«i ofere un aer de relaxare ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, s─â ne asigure de calitate, confort ╚Öi siguran╚Ť─â cu fiecare strop de ap─â.

 

Comentarii

comentarii