Acasă Actualitate Cum ar fi trebuit să arate Piața Libertății și ce crede primarul...

Cum ar fi trebuit să arate Piața Libertății și ce crede primarul Robu despre turismul în zona istorică a Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Timișorenii care traversează Piața Libertății încă regretă oaza de verdeață transformată de viziunea primarului Nicolae Robu într-un deșert roșu. Proiectul cu finanțare europeană de reabilitare a centrului istoric din Timişoara, realizat și câștigat în timpul administrației Ciuhandu, a fost modificat la dorința expresă a lui Robu, care a cerut să fie tăiați toți copacii din Piața Libertății. ”Piaţa Libertăţii a redevenit o piaţă de evenimente, aşa cum a fost ea concepută în anul 1730. A fost o piaţă de evenimente, nu o piaţă-parc. Mă bucur că am putut să redau această piaţă timişorenilor”, a declarat Nicolae Robu în 2015, la finalizare proiectului.

În urma proiectului întreaga zonă centrală a Timișoarei, care cuprinde 10 străzi, a devenit zonă pietonală. Administrația locală se aștepta la numeroase investiții pentru a transforma centul istoric într-o zonă turistică. Nu s-a întâmplat însă acest lucru, multe dintre clădiri fiind în stare avansată de degradare. Zeci de foste spații comerciale stau în paragină la aproape trei ani de la finalizarea lucrărilor. Lipsa de interes și viziune a autorităților locale și locurile de parcare foarte puține sunt doar câteva dintre cauzele colapsului din zona centrală a Timișoarei, mulți dintre investitori preferând să deschidă magazine și restaurante în zona mallurilor.

Aflat zilele trecute la Lisabona, primarul Robu a remarcat diferențele enorme dintre un oraș condus așa cum trebuie și urbea pe care o păstorește el. ”Râu, ocean, munte -toate se întâlnesc aici! Construcții moderne, dar și clădiri istorice excepționale. Ieri după-amiază, am vizitat orașul ca loc de loisir. Cel mai mult mi-a plăcut zona Ribeira, sit sub protecție UNESCO. Seara mai târziu, am petrecut puțin timp în “Paris Galleries”, unde una dintre străzi, de circa 200 m lungime, are la parter exclusiv restaurante cu terase în față. Va fi oare, cândva, la fel, pe străzi precum Eugeniu de Savoya, Mercy, Alecsandri, Ungureanu? Răspunsul meu: probabil că da, când Timișoara va avea un număr mult mai mare de turiști -de la 1 milion pe an în sus-, respectiv dacă dezvoltarea actuală va continua măcar încă 10 ani! Până atunci, ne împăcăm cu ideea că sunt mai profitabile… farmaciile decât restaurantele, dat fiind numărul lor în Piața Victoriei, spre exemplu!”, a spus Nicolae Robu.

Prin urmare, singura soluție găsită de primar pentru dezvoltarea Timișoarei este… păstrarea sa în funcție încă 10 ani.

Comentarii

comentarii