Acasă Administraţie Cum au fost reduse costurile Aquatim cu 40%, printr-un proiect coordonat de...

Cum au fost reduse costurile Aquatim cu 40%, printr-un proiect coordonat de UPT?

1090
DISTRIBUIȚI

Costurile de pompare a apei în rețeaua  municipiului Timișoara lungă de aproape 800 de km au fost reduse substanțial, grație unui proiect de cercetare coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu SC Aquatim SA.

Contractul de cercetare cu titlul „Modul software pentru evaluarea energetică a funcționării generatoarelor hidraulice din sistemele de apă potabilă” a avut ca scop dezvoltarea de algoritmi de evaluare a punctului de funcționare optim al pompelor de la Stația de Pompare 1 Bega pentru consumul pe timp de noapte și pentru consumul pe timp de zi al timișorenilor, precum și dezvoltarea de instrumente software de monitorizare.

Lucian Ronkov a spus că proiectul l-a avut ca director pe lect.dr.ing. Alin-Adrian Anton, de la Departamentul Calculatoare și Tehnologia Informației, alături de echipa de cercetare formată din prof.dr.ing.habil. Sebastian Muntean și drd.ing. Daniel Moș, din partea UPT, împreună cu dr.ing. Ionel Drăghici și drd.ing. Adrian Cococeanu din partea SC Aquatim SA.

La măsurătorile efectuate pe timp de noapte și pe timp de zi au participat și studenții Ardelean Timotei, Szakal Raul, Peter Alexandra, Kadlecz Bogdan, Măran Alexandru.

Proiectul a vizat modificarea regimului de pompare a apei potabile în Timișoara cu o reducere substanțială de costuri.

Astfel, începând cu dimineața zilei de 27 mai 2020, grupul de pompe AMF500, care operează în paralel la Stația de Pompare 1 Bega, a fost reconfigurat astfel încât acestea să funcționeze atât pe timp de noapte, având consumul mai redus, precum și pe timp de zi, în jurul punctului de randament hidraulic maxim.

Consumul de energie electrică a fost redus de la 0.073 mc / KWh la 0.044 mc / KWh realizându-se în acest fel o economie de 40% din cheltuielile cu electricitatea, la care se adaugă economiile de mentenanță și întreținere ale pompelor.

Comentarii

comentarii