Acasă Actualitate Cum au marca Mitropolia Banatului și CJT Ziua Naţională a României, 30...

Cum au marca Mitropolia Banatului și CJT Ziua Naţională a României, 30 de ani de la Revoluție și Centenarul bănățean?

DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului, prin Arhiepiscopia Timișoarei, Consiliul Județean Timiș și Centrul de Cultură și Artă au organizat, la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a Parohiei Timişoara – Dacia, cea de-a 34-a ediţie a Simpozionului internaţional „Columna 2000″, la sfârșitul săptămânii.

Eveniment a fost dedicat Zilei Naţionale a României și Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, precum şi împlinirii a 100 de ani de la instaurarea administrației românești în Banat, a 75 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc de sub stăpânirea Ungariei hortyste și a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989.

În debut, pr. paroh Ioan Bude, protopop al Protopopiatului Timişoara I, a binecuvântat lucrările simpozionului, după care organizatorii evenimentului au rostit câte o alocuțiune despre importanța principalelor evenimente istorice din istoria românilor. Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent părintele consilier Zaharia Pereș, care a transmis binecuvântarea ÎPSS Ioan, întâistătătorul Mitropoliei Banatului.

Festivitatea de deschidere a manifestării a fost moderată de conf. univ. dr. Tiberiu Ciobanu, prorectorul Universității „Ioan Slavici” din Timișoara, directorul Liceului Teoretic „Vlad Țepeș” din Timișoara și responsabilul acestui proiect istoric-cultural.

Simpozionul a cuprins atât susţineri de referate ştiinţifice din domeniile: istorie, istorie culturală şi teologie, cât şi lansări editoriale. În acest sens au fost evidențiate atât evenimentele de la intrarea trupelor regale române în Timișoara din 3 August 1919 și de la instaurarea administrației românești în Banat, cât și legăturile culturale ale românilor bănățeni din Monarhia Austro-Ungară cu Regatul României, care au constituit premisele pentru Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. De asemenea, a fost creionată contribuția Bisericii Ortodoxe Române la Marea Unire și, nu în ultimul rând, lupta și jertfa preoților timișoreni în Revoluția Română din 1989, care, împreună cu o mulțime de bănățeni, au făcut ca Timișoara să devină primul oraș liber de comunism din România.

Printre aparițiile editoriale prezentate se numără: Revista de cultură istorică „Columna 2000” Nr. 77-80; volumul „Istoria Timișoarei” ediția a III-a, ce-i are ca autori pe istoricii Ioan Hațegn și Cornel Petroman; volumul „Timișoara, acolade peste timp”, de Marin Beșcucă; și volumele: „Vlad Țepeș, <<cel mai mare cârmuitor și comandant militar>> al vremii sale”; „Pavel Chinezu, <<ultimul general ridicat din rândul poporului>>”; „Ștefan cel Mare și Sfânt, un << verus christianae fidei athlete>>”; „Ioan Vodă cel Viteaz, <<cel de pe urmă erou al Moldovei>>”; „Mihai Viteazul și bătălia de la Șelimbăr 420”, toate scrise de profesorul de istorie Tiberiu Ciobanu.

Programul evenimentului a cuprins și un moment de cântece patriotice, susținut de Corul „Anghelos” al Școlii Gimnaziale din Orțișoara, dirijat de prof. Alexandru Tudor.  

Printre organizatorii simpozionului au mai fost Parohia ortodoxă Timișoara-Dacia, Fundația pentru Cultură și Învățământ „Ioan Slavici” Timișoara, Universitatea „Ioan Slavici” din Timișoara, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Liceul Teoretic „Vlad Țepeș”, Sindicatul Independent al Învățământului Preuniversitar Timiș și Federația „Spiru Haret”.

Comentarii

comentarii