Acasă Actualitate Cum câștigă primarul din Oradea, Ilie Bolojan, sute de mii de euro...

Cum câștigă primarul din Oradea, Ilie Bolojan, sute de mii de euro pe spatele lui Nicolae Robu, salvând Coltermul de la faliment

DISTRIBUIȚI

Termoficare Oradea şi-a ales cu atenţie societăţile pe care le va împrumuta cu certificate GES. “Am primit cel puţin şase solicitări din ţară. Toţi directorii de CET-uri sperau să acceptăm astfel de tranzacţii. Am ales în final CET-urile din Timişoara şi Motru, care au dat asigurări că ratele vor fi plătite de Primărie”, spune directorul Stănel Necula

Sezonul de încălzire s-a încheiat, gigacaloria nu mai are trecere, aşa că Termoficare se reprofilează, în premieră naţională, pe afacerile cu certificate GES.

CET-ul orădean a cumpărat săptămâna trecută de pe bursă 231.600 certificate verzi pe care le-a tranzacţionat către Colterm Timişoara şi UATAAM Motru cu un adaos de circa 4 euro pe certificat. “Cele două tranzacţii vor aduce un câştig de peste 1,9 milioane lei pe 6 luni, cât tot profitul pe anul 2018”, spune directorul Termoficare, Stănel Necula.

Primarul Ilie Bolojan şi-a ajutat săptămâna trecută omologii liberali din Timişoara şi Motru, Nicolae Robu şi Gigel Jianu, să îşi salveze CET-urile de la faliment. Edilul i-a cerut directorului Termoficare, Stănel Necula, să caute soluţii reciproc avantajoase.

Conform Directivei Comisiei Europene 87/2003, toţi poluatorii, de la oţelării la termocentrale, sunt obligaţi ca până la sfârşitul lunii martie a fiecărui an să declare în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene (EUTL) cantitatea de gaze cu efect de seră (GES) produsă în anul precedent. Apoi, până la sfârşitul lui aprilie, sunt obligaţi să restituie în registrul EUTL câte un certificat pentru fiecare tonă de CO2 emisă în atmosferă. Astfel, sistemul stimulează firmele nepoluante, care au certificate de vânzare, şi taxează poluatorii, care trebuie să le cumpere. Companiile care nu se achită de obligaţie sunt amendate cu 100 euro pe certificat şi riscă să fie şi închise.

Cel mai bun exemplu este fosta Electrocentrale Oradea, împinsă în faliment de o amendă de 33,4 milioane euro aplicată în 2014 pentru că nu a depus la timp 334.866 certificate. Cum Colterm Timişoara şi Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru (UATAAM) erau în imposibilitatea de a achiziţiona certificate cu banii jos, aveau nevoie disperată de un operator care să le cumpere în locul lor…

Eduard Florea, director economic Primăria OradeaTermoficare a mai ajutat Colterm şi anul trecut, când i-a livrat 216.000 certificate pe care şi-a primit banii în 5 rate lunare. “Termoficare a câştigat din tranzacţie circa 2 milioane lei. Cam tot atât va încasa şi anul acesta”, spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Concret, după negocieri prelungite, Termoficare a cumpărat joia trecută de pe bursă 219.000 certificate pe care le-a tranzacţionat către Colterm cu 4 euro peste preţul de achiziţie, urmând să-şi încaseze banii în 6 rate lunare. În cazul UATAAM, “adaosul” a fost de 3,5 euro fiindcă a comandat doar 12.600 certificate şi şi-a asumat plata în 3 rate.

Operatorul a preferat să ceară un adaos în locul unui preţ fix al certificatelor pentru că valoarea acestora fluctuează. Dacă în august 2018, când Termoficare şi-a constituit o parte din stoc, preţul pe certificat era de 15 euro, odată cu apropierea termenului de conformare, acesta s-a scumpit la 22 euro în decembrie 2018 şi a sărit la 27 euro în aprilie 2019. Fără să dea semne de ieftinire.

Pentru a putea derula cele două tranzacţii, Termoficare s-a asociat, la fel ca anul trecut, cu traderul TDR Energy. “Interesul a fost comun. TDR Energy nu putea cumpăra singură atâtea certificate, iar Termoficare nu putea intra la bursă fără trader”, explică Florea.

Chiar şi aşa, din prima afacere, în care asociaţii şi-au împărţit frăţeşte investiţia şi profitul, Termoficare va câştiga 1,8 milioane lei, iar din cea de-a doua, în care traderul îşi ia doar comisionul, va încasa 200.000 lei.

Cei circa 420.000 de euro câştigaţi în jumătate de an reprezintă profitul societăţii de pe urma încălzirii a 10.000 apartamente într-un an de zile!

Tranzacţiile de săptămâna trecută implică însă şi riscuri. CET-ul orădean a cumpărat certificatele apelând la o linie de credit, pe considerentul că profitul va depăşi dobânda de 0,1% pe an, aşa că şi-a luat măsuri de precauţie că va încasa banii.

Colterm şi UATAAM au constituit conturi cu garanţii de 7 milioane lei şi 500.000 lei pe care Termoficare le poate executa oricând în caz de neplată. În plus, municipalităţile din Timişoara şi Motru şi-au asumat prin hotărâri de Consiliu Local plata ratelor în locul celor două CET-uri.

Sursa: ebihoreanul.ro

Comentarii

comentarii