Acasă Actualitate Cum funcționează vaccinul Johnson & Johnson

Cum funcționează vaccinul Johnson & Johnson

1297
DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătății explică modul în care funcționează vaccinul Johnson & Johnson, al patrulea aprobat în Uniunea Europeană. Vaccinul utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulți (replica) în organismul uman.

”Vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulți (replica) în organismul uman. Această tehnologie bazată pe adenovirusuri prelucrate pentru a nu se replica este cercetată de mult timp, iar un vaccin similar, împotriva Ebola, produs tot de Janssen, este aprobat pentru utilizare din 2019. Janssen folosește un adenovirus denumit Adenovirusul 26, care a fost modificat pentru a conține informația necesară producerii proteinei spike (cea care se găsește pe suprafața virusului SARS-CoV-2). Odată ce vaccinul este administrat, adenovirusul furnizează această informație către celulele umane, care încep să producă proteina spike”, arată Ministerul Sănătății, într-o postare pe Facebook.

Potrivit Ministerului, sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină și va produce un răspuns imun – anticorpi și celule T – împotriva sa, scrie News.ro.

”Dacă persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaște și va fi pregătit să-l atace: anticorpii și celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul, protejând astfel organismul împotriva COVID-19”, a mai transmis MInisterul Sănătății. Acest vaccin se administrează într-o singură doză. Conform studiului clinic care a stat la baza aprobării sale, o singură doză este suficientă pentru a reduce semnificativ numărul cazurilor simptomatice de COVID-19. Uniunea Europeană a autorizat, în 11 martie, utilizarea vaccinului împotriva covid-19 al laboratorului american Johnson & Johnson.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România va primi prima tranșă din acest vaccin în a doua jumătate a lunii aprilie.

Comentarii

comentarii