Acasă Economic Cum îi învață Institutul Intercultural Timișoara pe tineri să facă antreprenoriat social...

Cum îi învață Institutul Intercultural Timișoara pe tineri să facă antreprenoriat social ?

670
DISTRIBUIȚI

Institutul Intercultural Timișoara a încheiat proiectul Dezvoltarea competenței antreprenoriale în rândul tinerilor – Tineri pentru antreprenoriat social, desfășurat în ultimii doi ani în cadrul unui parteneriat format din organizații din Cipru, Ungaria, Mexic, România, Slovacia.

Acțiunile au fost coordonate de Asociația Eurotender din Szeged. Scopul proiectului a fost de a colecta, împărtăși și face schimb de bune practici și inițiative de politici publice în domeniul antreprenoriatului pentru tineri din țările partenere.

Dar pentru că o societate democratică are nevoie de tineri activi și preocupați de modul în care se poate îmbunătăți comunitatea în care trăiesc și conștienți de rolul pe care îl au în acest sens, am inclus antreprenoriatul social ca modalitate de a contribui nu doar la o dezvoltare economică a societății, ci și la dezvoltarea socială a acesteia.

În cadrul acestui proiect au fost dezvoltate două materiale educaționale digitale, complexe și bazate pe analiza unor practici reale, destinate practicienilor din Europa, care cuprind o colecție de bune practici, informații actualizate și metodologii testate.

Aceste materiale sunt disponibile pe site-ul proiectului – https://eumexent.eu – oricărei persoane interesate, fără nici un fel de restricții.

Materialele de învățare abordează în mod specific antreprenoriatul, pe de o parte, și întreprinderile sociale, pe de altă parte. Astfel, tinerii sunt încurajați și sprijiniți să demareze activități antreprenoriale dar, în același timp, sunt învățați să facă acest lucru cu responsabilitate socială.

Între 21 mai și 31 mai 2019, Institutul Intercultural Timișoara a organizat un curs pilot de formare în domeniul antreprenoriatului și antreprenoriatului social destinat tinerilor, pentru a testa materialele educaționale elaborate.

La acest curs au participat tineri de liceu, tineri romi și tineri NEET (tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare).

S-au folosit metode de învățare digitale și non-formale, concepute și recomandate pentru tineri care doresc să devină antreprenori. Printre subiectele abordate se numără: conceptul de antreprenoriat, strategii de piață, lansarea unei noi întreprinderi, sectorul non-profit, economie socială, întreprinderi sociale.

La sfârșitul cursului, tinerii au elaborat planuri de afaceri care, de ce nu, ar putea fi puse în aplicare într-un viitor apropiat. Printre ideile de afaceri la care s-au gândit cursanții putem menționa un restaurant cu meniuri bio, microfermă agricolă, ONG pentru femei tinere de etnie romă, rame foto personalizate, magazin de fructe și sucuri proaspete etc.

La sfârșitul acestei săptămâni va avea loc la Szeged o conferință internațională de încheiere a proiectului -spune Călin Rus, directorul Institutul Intercultural Timișoara.

Comentarii

comentarii