Acasă Cultura Cum mi-am mâncat masca!

Cum mi-am mâncat masca!

DISTRIBUIȚI

La librăria La două bufnițe din Timișoara va avea loc lansarea volumului Cum mi-am mâncat masca, scris de reșițeanul german, Jan Cornelius, marți 16 august, de la ora 18.30, apărut la editura Paralela 45, 2022.

Invitații care vor vorbi despre carte și autor vor fi Marcel Tolcea și Robert Șerban.

”E  un fel de jurnal despre cotidianul din imediata noastră apropiere, combinat cu un ficțional jucăuș, absurd-comic, ce se ițește asemenea unei minuni de buzunar în banalitatea realului”, spune Marcel Tolcea.

”Umorul lui Jan Cornelius este unic: nici negru, nici miștocar, ci mai degrabă hiperrealist-absurd, combinând umorul eugenionescian, urmuzian, harmsian cu o (auto)ironie hatra și hiper inteligenta”, este de părere Mihail Vakulovski.

”Nu e doar umorul mare în ce scrie Jan Cornelius, ci și o tristețe ușor amăruie cum e ciocolata. și o planare peste rosturile existentei noastre însoțită de hohote de ras”, constată Dan Perșa.

”Noi vedem zilnic o grămadă de întâmplări, fară să ne dam seama că ele mustesc de umor, dar umoriștii adevărați precum Jan Cornelius le văd. Umorul este în ochiul celui care privește”, a observant și Mircea Cărtărescu.

Jan Cornelius s-a născut la Reşiţa. Trăieşte la Düsseldorf din 1977. Este scriitor de limbă germană şi traducător de literatură română in germană. A studiat franceză şi engleză la universităţile din Timişoara, Düsseldorf şi Stirling (Scoţia). A publicat în Germania numeroase cărţi de proză satirică, volume pentru copii, poezii, eseuri despre literatura modernă. În România, a publicat texte literare şi comentarii despre literatură în Observator cultural, Dilema veche şi România literară.

A tradus şi prezentat în mediile germane şi în numeroase lecturi publice cărţi ale multor scriitori români actuali.

În 2013 a publicat la Berlin excelent primitul roman Narrenstück, care a apărut în România în propria traducere, sub titlul Eu, Dracula şi John Lennon (Humanitas, 2016). Berliner Zeitung numeşte cartea „cel mai hilar roman al primăverii 2013” şi-l încadrează pe autor în tradiţia lui Jaroslav Hašek şi Bohumil Hrabal.

Comentarii

comentarii