Aflarea că unul dintre apropiații noștri are probleme cu jocurile de noroc este o veste incredibil de rea. Dar ca să nu ne lovească din plin, trebuie să cunoaștem dinainte unele semne incipiente. Dacă ne dăm seama încă de la început, sunt șanse mai mari ca acea cunoștință să treacă mai rapid peste dependența de pariuri.
Aici îți arătăm mai multe lucruri despre dependența de jocuri de noroc care te vor ajuta să o depistezi ușor la persoanele pe care le cunoști. Îți vom da câteva definiții, îți vom arăta care este motivul apariției și care sunt jocurile cu cele mai mari probleme.
Dar înainte să începem, este bine să știi că un procent foarte mic din marea populație de jucători se confruntă cu această problemă. Mai puțin de 1% manifestă dependență în anumite grade. Altfel, mulți alții se bucură de sloturi online gratis și de alte distracții la casino.
Definiția dependenței
La modul general, dependența este un comportament unde pur și simplu nu te poți abține de la o anumită activitate. Fie că este vorba despre țigări, alcool sau jocuri de noroc, mecanismul este același. Această activitate îți aduce plăcere, iar tu abuzezi de ea.
Apelezi la această activitate în mod frecvent și în cantități mari. Fără această activitate, devii irascibil și ai o stare de spirit în general proastă.
În ceea ce privește dependența de jocuri de noroc, sunt mai multe studii și păreri ale experților care încearcă să-și dea seama de mecanismele specifice. Dar dacă ne rezumăm la o definiție superficială, atunci va fi foarte ușor să observăm acest tip de comportament la cei apropiați. Iată câteva indicii foarte clare:
- Vezi că persoana respectivă petrece mult timp la jocuri.
- Ți-a cerut bani împrumut. Nu-i oferi pentru că îi hrănești dependența și pe deasupra, sunt șanse destul de mari să nu-i mai vezi.
- Întâmpină probleme cu banii.
- Are un comportament defensiv dacă îi spui că pariază prea mult.
- Este iritat și într-o stare de tensiune care aparent nu are nicio cauză.
- Vorbește mult despre jocuri de noroc/pariuri.
Motivul apariției
Sunt mai multe ipoteze ale cercetătorilor, dar una dintre ele este cea mai des întâlnită. Riscul banilor sau bunurilor pentru șansa de a câștiga și mai mult activează anumiți centri nervoși din creier și eliberează dopamină, hormonul fericirii. Acesta este mecanismul clasic pentru alte dependențe precum cele pe care le-am menționat mai sus.
Cel care pariază își crește acest nivel de dopamină din creier, iar apoi, există riscul să vrea o doză mai mare de la o sesiune la alta. Nevoia de senzațiile date de pariuri va duce în cele din urmă la o relație de dependență. Fără această activitate și fără aceste senzații, persoana respectivă se va simți rău.
Dar de ce doar un mic procent se confruntă cu adicție? Aceasta este marea miză a specialiștilor care vor să depisteze profilul celui care este predispus la dependență. Persoanele vulnerabile sunt minorii, dar și cei care se confruntă deja cu anumite afecțiuni psihologice. De exemplu, cei ce suferă de depresie sunt mai predispuși la apariția dependenței pentru că au o nevoie mai mare de dopamină.
S-a mai constatat de asemenea că cei care au crescut într-un mediu cu jocuri de noroc și cu pariuri tind să devină și ei pariori, chiar dinainte să împlinească 18 ani. Indiferent de câte piedici se vor pune, un adolescent în căutarea senzațiilor va găsi mai multe metode să joace. O astfel de persoană are și ea un risc mare de apariție a dependenței.
Pariuri cu probleme
În ceea ce privește dependența, nu toate jocurile și pariurile sunt egale între ele. Ca regulă generală, cu cât jocul este mai simplu și promite câștiguri mai mari, cu atât riscul apariției dependenței este mai ridicat.
Așadar, sloturile au un risc ridicat, la fel și pariurile sportive. Cele cu risc scăzut sunt jocurile de abilități, precum blackjackul sau pokerul.
Totodată, jocurile online au unele probleme pentru că le ai mereu la dispoziție. Din câteva atingeri de ecran, ajungi în acțiunea cazinoului și începi să te joci. Platformele au totuși mai multe instrumente de joc responsabil, deci acestea fac orice ca să ai o experiență de joc cât mai plăcută. Poți să limitezi depunerile și timpul de joc și ai la dispoziție mai multe opțiuni de autoexcludere.
Concluzii
Este relativ ușor să-ți dai seama dacă un apropiat are probleme asociate dependenței de jocuri de noroc. Pentru asta, ia nevoie de puțină atenție și ceva spirit de observație. Dacă îl vezi că petrece prea mult timp la păcănele sau pariuri, atunci este bine să-i pui câteva întrebări. În cazul în care devine defensiv, atunci este clar că are o problemă.
Din fericire, sunt multe organizații precum www.jocresponsabil.ro care oferă consiliere gratuită online. Sfătuiește-l să intre și să vorbească cu un psiholog specializat pe dependența de jocuri. Cu cât ia măsuri mai rapid, cu atât are șanse mai mari să scape fără urmări semnificative.