Acasă Eveniment Cum ne protejăm de temperaturile extreme?

Cum ne protejăm de temperaturile extreme?

488
DISTRIBUIȚI

Pentru prevenirea incidentelor, în această perioadă cu temperaturi extreme, medicii recomandă timişorenilor să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, între orele 11 şi 18.
De asemenea, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zinic de lichide (între 1,5 – 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Trebuie să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Medicii ne mai sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Pe parcursul zilei, este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar, dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare, între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Trebuie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit etc) şi trebuie avută grija persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilităţi, oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu le solicită.

Comentarii

comentarii