În 19 septembrie, Timișoara a primit vizita anuală a AmCham și Ambasada SUA, având ca tematică chiar sănătatea.
Au fost prezenți ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, Cristian Nacu, senior country officer at International Finance Corporation, prof.univ.dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timiș, prof.univ.dr. Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara, Cristina Grigorescu, director financiar al SofMedica și Mihai Marcu, președintele MedLife.
Au fost vizitate două obiective medicale, unul privat și unul public: Spitalul MedLife Medicis și Spitalul Clinic Județean Timiș, după care a urmate o conferință la CongressHall, în Iulius Town.
Cu acest prilej, rectorul UMFT, Octavian Crețu a explicat că cine va vrea să dezvolte o comunitate și să facă o investiție pe termen lung va trebui să investească în educație și în sănătate. Atunci va avea loc o dezvoltare durabilă a țării și a regiunii.
“Noi avem noroc să fim o universitate să avem obiecte principale și educația dar și sănătatea, să le îmbinăm pe ambele”, a spus prof. Crețu.
Universitatea Medicină și Farmacie Timișoara este una dintre cele patru universități de medicină din România. Are 8000 de studenți dintre care 1.700 studenți internaționali.
Peste cinci ani vor ajunge la 2.600 de studenți internaționali. Concurența în rândul lor este mai mare decât la cei din România. Nu că la studenții românii e mai mică. Sunt 3-4 pe loc, iar la cei străini la seria în limba franceză concurența este de 7 -9 pe loc.
“Vă dați seama că ei își doresc să vină la noi să studieze, iar noi nu putem să-i primim pe toți, dar luăm cât mai mulți. La limba engleză avem în anul întâi 176 la medicină generală. Avem o creștere spectaculoasă a numărului de studenți internaționali nu numai de studenți români”, a adăugat prof. Crețu.
UMFT în ultimii ani a obținut toate acreditările necesare de calitate posibile românești, cele europene, cele ale Regatului Unit, dar și acreditarea mondială ceea ce face ca Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara să fie recunoscută peste tot în lume.
Prof. Dorel Săndesc a explicat că ”în ultima perioadă au loc multe investiții în sănătatea din Timișoara. Totuși, mulți ani zona de vest a fost sub-dezvoltată din punct de vedere al infrastructurii medicale. Putem spune că a fost o zonă defavorizată ignorată de către guvernele țarii de a lungul anilor. Au neglijat Timișoara. Nu au vrut să se construiască un spital în regional de urgență, nici institutul regional de oncologie, nici spital municipal. Acest lucru nu poate fi trecut cu vederea.După grele lupte care au început în perioada 2014 -2016, Timișoara medicală începe să se dezvolte cu succes acum”.
Prof. Sandesc a mai atras atenția că este adesea exagerată supraevaluarea sistemului medical din Cluj comparativ cu cel din Timișoara. Dacă faci un sondaj cei mai mulți o să zică că Clujul este mult mai departe decât Timișoara. Acum totuși, Timișoara a căpătat atenția guvernanților din acest punct de vedere.
“Se pare că nu mai predicăm în deșert, iar vocea noastră s-a făcut auzită în București la guvern după lupte grele care au început în 2014- 2016”, a spus prof. Săndesc.
E adevărat că Clujul are un institut foarte dezvoltat de oncologie, iar asta face o diferență mare într-adevăr față de Timișoara. Totuși sistemul medical din Timișoara are multe domenii care sunt deasupra Clujului.
De exemplu, dacă un pacient face în accident vascular în Cluj este trimis la Timișoara la Spitalul Județean din Timișoara, la serviciu de neuroradiologie intervențională. Dacă un pacient are o traumă severă el ajunge doar la Timișoara pentru a fi operat. Dacă e vorba de mari arși, tot aici sunt trimiși. Clinica este în construcție, dar este funcțională și are condiții mult mai bune decât toate centrele din țară. Aici Clujul nu se poate cumpăra cu Timișoara și exemplele pot continua.
Din partea guvernului, Timișoara are o atenție cum nu a mai avut-o până acuma din partea autorităților centrale, fiindcă în ultimii ani s-au derulat finanțări majore atât din punct în domeniul privat cât și în public. Tot în această perioadă se află în obiectiv și construirea unui spital municipal cu sprijin de la Banca Mondială.
Banca Mondială are proiecte majore extraordinare, există și fonduri europene, dar și fonduri guvernamentale care se derulează în sistemul medical din România și din Timiș. De asemenea sistemul medical privat desfășoară finanțări extraordinare în proiecte medicale.
Spitalul Județean Timișoara are o vocație a dezvoltării cum nu a fost până acuma. Într-o perioadă când nu s-a construit niciun spital în România aici s-a ridicat clinica de ortopedie, un spital nou, Casa Austria în 2003. Prin Banca Mondială se construiește mai multe investiții majore. Se ridică încă un proiect. E vorba de o clădire până la 6 -7 etaje care va conecta tot ce există și va reprezenta poli de excelență în Spitalul Județean Timișoara.
Mai există un proiect gata scris, gata făcut, un spital de recuperare în cadrul Spitalului Județean care va fi construit la Lovrin, acolo unde există apă termală și va reprezenta condițiile extraordinare de recuperare.
Mihai Marcu, președintele MedLife, a atras atenția că Timișoara este un mare centru universitar, iar investițiile puternice în sănătate pot să facă din Timișoara un important hub medical.
De aceea este nevoie de construirea de spitale mari și cel mai sigur este că acestea să se ridice cu finanțare în sistem public privat. Astfel, România poate deveni un hub medical în regiune.
“Trebuie spitale mari”, a spus și dr. Săndesc.
Medicis este unul dintre cei mai mari furnizori privați de asistență medicală din regiune, parte a grupului MedLife, începând cu octombrie 2022 și un pilon important al sistemului medical din întreaga regiune.
Medicis finalizează în prezent un spital multidisciplinar nou pe care îl va deschide luna viitoare, care va include 10 săli de operație, AȚI și săli pre-și postoperatorii, 117 paturi, un departament de imagistică performanță (CT și RMN), toate adăugându-se la facilitățile existente.
Investițiile în infrastructură de sănătate din Timișoara continuă iar masă rotundă organizată la Iulius Congress Hall de către AmCham România și Primăria Timișoara au pus focus pe această direcție de dezvoltare a orașului.