Acasă Actualitate ”Cum poate domnul Robu să ne impună să purtăm mănuși și măști...

”Cum poate domnul Robu să ne impună să purtăm mănuși și măști dacă nu avem de unde să le cumpărăm?”

1637
DISTRIBUIȚI
23 February 2020, Italy, Casalpusterlengo: People with surgical masks queue in front of a supermarket for supplies in an area where the spread of the coronavirus has been detected. Photo: Claudio Furlan/LaPresse via ZUMA Press/dpa

Decizia Primăriei Timișoara de a-i obliga pe cetățeni să poarte măști și mănuși a provocat numeroase controverse, revolte și mari nemulțumiri în rândul oamenilor, toate îndreptându-se împotriva unei singure persoane (vinovat): primarul Nicolae Robu.

Nemulțumirea una singură și clară: nu există în comerț măști și mănuși, inclusiv dezinfectanți, iar acolo unde mai găsești, sunt la prețuri de speculă, exorbitante, de neatins pentru cetățeanul simplu, care va suporta spășit și umil amenzile polițiștilor, fiindcă așa vrea domnul primar Robu.

Redăm poziția argumentată și de bun simț a prof. Aurel Mihuț, cadru didactic universitar, jurnalist și realizator de emisiuni la TV Europa Nova Timișoara.

”Există o problemă foarte mare în aplicarea acestei măsuri: nu sunt măști și mănuși pe piață și, dacă mai găsești undeva, sunt la preț de speculă, de neatins pentru omul simplu.

Cred că trebuie să existe aceste materiale și nu să improvizăm.

Ca să execut ceea ce îmi ceri trebuie să îmi dai posibilitatea și mijloacele necesare să pun în practică ceea ce îmi impui. În caz contrar, nu va ieși nimic bun, iar omul va fi pedepsit în mod aberant că nu va avea mască sau mănuși, atât timp cât el nu va avea de unde să și le procure.

Eu oricum port mănuși și mască atunci când mă duc la farmacie sau la supermarket, fiindcă așa am gândit că este normal. Nu trebuia să îmi impună o autoritate. Oricum am plătit mult să pot obține aceste măști.

De când a început această pandemie și până în prezent, pe piața din Timișoara, nu ai găsit materiale de protecție: măști, mănuși și soluții dezinfectante, iar dacă ai mai găsit au fost la prețuri jignitor de mari.

Eu, în calitate de jurnalist, de realizator de emisiuni TV, am verificat să mă conving pe propria piele. Nu ai găsit nici în farmacii, și nici în magazine asemenea materiale cu care să te protejezi de coronavirusul SARS-COV2, (COVID19).

Unde mai existau erau la preț de speculă. De exemplu, biată mască formată dintr-o bucată de material textil cât palma a ajuns la 6,50 lei sau mai mult, de la 1 leu.

Autoritățile trebuiau să ia măsuri să impună stop speculei și să existe în farmacii și magazine măști, mănuși și substanțe dezinfectante. Apoi primarul să ceară populației să poarte măști și mănuși.

Așa, de unde cetățeanul din Timișoara să poarte mănuși, dacă nu are de unde să le achiziționeze?

Îl întreb eu pe domnul primar, Nicolae Robu: ”Cum poate să impună o asemenea măsură obligatorie dacă omul simplu nu are de unde să cumpere mănuși și măști?

Datorită speculei nerușinate și a pandemiei, mulți s-au îmbogățit în această perioadă, pe seama cetățeanului simplu și a spitalelor care au fost nevoite să cumpere măști la prețuri exorbitante.

Nu că nu aș fi de acord să port mască și mănuși să mă apăr de Covid 19, dar de unde să le achiziționez la un preț normal? Ce fac acei oameni, care sunt cei mai mulți, de unde vor lua măști și mănuși?

E o obligație care nu se poate pune în practică și oameni nevinovați, săraci și neputincioși vor fi sancționați și amendați pe nedrept, fiindcă așa vrea domnul primar.

Domnul Robu să își pună și această întrebare: ”Omul are de unde să cumpere măști și mănuși pentru a fi obligat să le poarte?

Primăria să ia măsuri să existe pe piață asemenea materiale și atunci omul ascultător se duce își cumpără și respectă regulile impuse de primărie, fiindcă toți vrem să scăpăm de acest nenorocit de Covid19!”

Comentarii

comentarii