Acasă Actualitate Cum poate fi Timișoara un oraș mai „smart”? Chestionar lansat de primărie

Cum poate fi Timișoara un oraș mai „smart”? Chestionar lansat de primărie

DISTRIBUIȚI

Luni, 6 septembrie, Primăria Timișoara a lansat un chestionar ca parte a redactării Strategiei Smart City și Transformare Digitală Timișoara 2021-2027, proiect început în august 2020. Contribuția celor care vor participa la acest sondaj va fi integrată, împreună cu informațiile colectate pe parcursul tuturor consultărilor, în conținutul viitorului document. „Atragerea și menținerea capitalul uman” este un aspect important al „orașelor smart”, transmit reprezentanții primăriei, menționând orașe din topul 10 mondial la acest capitol: Singapore, Copenhaga, Londra, New York, Dubai, Barcelona, Viena sau Hong Kong.

„Scopul acestei inițiative este de a stimula, explora și valorifica resursele de cunoaștere ale orașului, printr-un proces organic, transparent, intens consultativ, clar structurat, predictibil și măsurabil. Acesta va fi ancorat în realitatea orașului Timișoara și va servi ulterior la implementarea portofoliului de proiecte, comunicarea cu mediul socio-economic, integrarea cu alte strategii sau promovarea internațională”, mai precizează reprezentanții municipalității legat de chestionar și de strategia a cărei parte este acesta.

În prima etapă de consultare sunt colectate opiniile profesioniștilor din diverse medii – antreprenorial (start-up-uri, IMM-uri și corporații), academic, financiar, cercetare, administrație publică, organizații de suport pentru afaceri (incubatoare, acceleratoare, parcuri tehnologice sau clustere), societate civilă și liber profesioniști – asupra ipotezelor de construire a viziunii și obiectivelor Strategiei Smart City și Transformare Digitală 2021-2027, conturate pe parcursul primului atelier al Grupului de coordonare.

„Grupul de coordonare al Strategiei Smart City și Transformare Digitală Timișoara 2021-2027 este format din specialiști care dețin cunoaștere și expertiză relevante în domenii direct conectate cu tema orașelor inteligente, cum ar fi implicarea cetățenilor în procese participative, dezvoltare urbană, politici publice, date deschise, tehnologia informației și a comunicațiilor, antreprenoriat, ecosisteme de inovare sau mediu”, mai asigură reprezentanții primăriei.

„Ce urmează după acest chestionar?

– Consultare pentru cetățeni, în două etape, concentrată pe nevoile grupurilor țintă și percepția asupra intervențiilor propuse prin strategie;

– A doua etapă a consultării online cu profesioniștii interesați, pe tema acțiunilor și a ideilor de proiecte;

– Eveniment de brainstorming împreună cu profesioniștii interesați;

– Eveniment internațional de promovare a strategiei și dezvoltare de parteneriate în jurul ideilor de proiecte;

– Dezbatere publică și lansare a strategiei.

Chestionarul este format din 2 secțiuni: «Secțiunea 1 – Despre persoana care completează chestionarul» și «Secțiunea 2 – Șansa ta de a modela viziunea și obiectivele Strategiei Smart City și Transformare Digitală Timișoara 2021-2027».

Chestionarul este deschis în perioada 6-20 septembrie și necesită un timp estimat de 20 de minute de completare”, se mai arată în comunicatul de luni al primăriei.

Chestionarul poate fi accesat la următorul link: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/SmartCityTimisoara2021_etapa1?surveylanguage=RO 

Comentarii

comentarii