Acasă Actualitate Cum poate perturba o centrală termică alimentarea cu apă într-un bloc cu...

Cum poate perturba o centrală termică alimentarea cu apă într-un bloc cu patru etaje, la Timişoara?

DISTRIBUIȚI

Mulţi proprietari de apartamente de bloc şi-au montat centrale termice, renunţând la soluţia tehnică existentă a instalaţiilor interioare de încălzire şi apă caldă ale clădirii.

 Aquatim susţine că, în sezonul rece, se înmulţesc sesizările consumatorilor legate de faptul că presiunea apei reci de la ultimul nivel al blocurilor cu patru etaje nu este suficientă pentru funcţionarea centralelor de încălzire de apartament.

Presiune scăzută la etajul patru

Funcţionarea normală a centralelor de apartament este condiţionată, însă, de existenţa în apartamentele respective a instalaţiilor ce pot asigura valori minime ale parametrilor electrici, ale combustibilului folosit şi ale presiunii apei reci, specificate în cartea tehnică a centralei achiziţionate. Nicolae Ghelsingher, director tehnic Aquatim, a precizat, miercuri, 28 decembrie, că instalaţiile interioare existente de apă potabilă şi de apă caldă au fost dimensionate astfel încât să asigure presiunea şi debitul de apă necesare pentru funcţionarea dotărilor standard ale apartamentelor – lavoar, spălător de vase, WC, duş şi cadă de baie. Centralele de apartament nu au fost incluse în dotarea minimă a clădirilor. Consumul de apă caldă preparată local prin centrala termică de apartament este preluat din branşamentul şi instalaţiile existente de apă rece, care nu au fost dimensionate pentru aceste noi debite, ducând la dezechilibrarea alimentării cu apă a întregului ansamblu de locuinţe. 

Ce trebuie făcut?

Ultimul nivel al blocurilor cu patru etaje reprezintă un punct de consum amplasat în cea mai defavorabilă poziţie, din punct de vedere al regimului de presiune. Standardul de stat STAS 1478-90 menţionează valoarea presiunii normale de utilizare pentru un robinet montat pe lavoar sau spălător şi duş de baie de 2 metri, respectiv 3 metri de coloană apă. Prin contractul de furnizare, Aquatim se obligă să asigure la ultimul nivel al unui bloc cu patru etaje, în cel mai înalt punct de consum, o presiune de 4 metri de coloană apă, în condiţiile în care instalaţiile interioare (distribuţie, coloane, armături) nu sunt colmatate sau strangulate.

“În legătură cu sesizările la care facem referire, Aquatim recomandă clienţilor care intenţionează să-şi monteze centrale termice de apartament să facă reproiectarea instalaţiilor interioare şi a branşamentului de apă rece, pentru adoptarea unei soluţii tehnice care poate asigura funcţionarea adecvată a centralelor. În general, aceasta se poate realiza prin schimbarea coloanei de alimentare cu apă şi montarea unui rezervor cu nivel liber şi a unei instalaţii de ridicare a presiunii pe distribuţia din subsolul clădirii, dimensionate în funcţie de parametrii necesari pentru funcţionarea  tuturor  punctelor de consum deservite de coloana respectivă. Coloana de transport a apei reci din distribuţia clădirii la centrala termică, rezervorul şi instalaţia de ridicare a presiunii se vor proiecta şi realiza conform prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii”, a mai spus Ghelsingher.

Comentarii

comentarii