Acasă Economic Cum pot fi integrate serviciile de I.T. în orice afacere? Mai mulți...

Cum pot fi integrate serviciile de I.T. în orice afacere? Mai mulți timișoreni au aflat la Fastbit TechDay

DISTRIBUIȚI

Antreprenorii și reprezentanții mediului de afaceri din Timișoara au aflat astăzi de ce digitalizarea este pasul care poate să le mărească profiturile și, în același timp, să le ușureze munca. La Fastbit TechDay, cei prezenți au putut învăța din prezentările speakerilor cum își pot transforma afacerile într-un „modern workplace”.

Marius Moise, managing partner la Fastbit, Dan Turcitu, managing partner la Ascent Software, Ioan Sârbu, specialist marketing la Digital Marketing Bureau, și Florin Mates, consultant business software la Phabeda Consulting, au fost cei care au venit cei care au vorbit, din proprie experiență, despre beneficiile digitalizării afacerilor.

În prima parte a evenimentului, celor prezenți le-au fost arătate noile trenduri din domeniul afacerilor digitalizate, și anume trecerea din ce în ce mai puternică dinspre spațiile de stocare fizice, servere, spre stocarea „virtuală”, în cloud. Beneficiile aduse astfel sunt securitatea tot mai avansată de care se bucură cei care trec spre cloud, varietatea de facilități oferite și costurile, în multe cazuri, mai reduse.

Pentru noile servicii, utilizatorii plătesc abonamente pentru programe permanent actualizate, spre deosebire de achiziționarea pachetelor complete, care odată la aproximativ 5-10 ani își pierd din facilități, ca în cazul pachetelor Office 2010 sau Windows 7 care își vor pierde în 2020 serviciile de suport din partea Microsoft.

Marius Moise le promite celor care vor au încrede în serviciile Office 365, varianta de cloud a pachetelor clasice Office, că vor putea concura „de la egal la egal cu marile companii”. Deși în momentul actual compania care investește cel mai mult în servicii de clou este Amazon, se estimează că Microsoft va trece pe primul loc în anii următori, în primul prind pentru că tot mai mulți utilizatori folosesc serviciile Office 365. Acest lucru îi oferă încredere lui Marius Moise în serviciul pe care îl recomandă.

În opinia speaker-ului, „the modern workplace” se va baza pe evoluția noilor tehnologii de stocare, după modelul: servere în datacenter – Office 365, MFA, Onedrive – Teams, Planner, Flow (noile tehnologii dezvoltate în programul 365).

Totuși, odată cu trecerea spre cloud, apar și alte riscuri: ransomware, pierderi de date, oprire de producție și spionaj industrial. Pentru a evita mari pierderi, Marius Moise îi sfătuiește pe manageri să își învețe constant angajații despre riscuri și, în special, cum să le evite.

Conform datelor, în anul 2017, cele mai frecvente atacuri în sistemele de date ale afacerilor au fost de tip ransomware, programe prin hackerii le obligă pe victime să plătească o anumită sumă pentru a debloca sistemele infectate. În 2018, cele mai frecvente au fost atacurile de tip phishing, e-mailuri prin care angajații ajungeau să aducă în sistem fișierele care urmau să desfășoare acțiunile de tip ransmoware.

Speaker-ul a recomandat, astfel, angajatorilor să îi instruiască pe angajați despre cele mai noi moduri prin care aceștia pot fi păcăliți pentru a introduce programe de ransomware în sistem și să pună mare accent pe modul în care fac back-up datelor esențiale. De asemenea, ar trebui mereu pregătit un plan pentru cazurile în care atacurile au loc.

Comentarii

comentarii