Acasă Actualitate Cum să îți creezi o masă sănătoasă de Paște? Răspunsul medicilor specialiști!

Cum să îți creezi o masă sănătoasă de Paște? Răspunsul medicilor specialiști!

DISTRIBUIȚI

Moderația trebuie să fie regula de bază pentru orice masă de sărbători – este mesajul medicilor specialiștilor de la rodiabet.ro, care și oferă câteva sfaturi cum să îți creezi o masă sănătoasă!

  1. Umple jumătate de farfurie cu legume cu un conținut scăzut de amidon (de exemplu: broccoli, castraveți, varză, morcovi, roșii, țelină etc.)
    2. Umple un sfert de farfurie cu alimente proteice (de exemplu: pui, curcan, ouă, brânză, ton, somon, tofu etc.)
    3. Umple un sfert de farfurie cu carbohidrați (de exemplu: pâine integrală, orez sălbatic, dovleac, fasole, fructe uscate)
    Ca băutură, alege apă sau ceva cu puține calorii (ceai sau cafea neîndulcite, de exemplu).

 “Moderație înseamnă că poți să consumi orice fel de aliment, dar în cantități care nu îți fac rău. Deci poți să mănânci și pască și miel și cozonac, dar să nu uităm că e primăvară și avem o mulțime de legume proaspete în piață de care putem profita”, îndeamnă dr. Delia Reurean Pintilei, medic primar în diabet, nutriţie și boli metabolice.

 „Primul lucru pe care îl recomand este ca majoritatea cantității de carbohidrați să o împartă în două: pentru masa de dimineață și pentru masa de prânz, pentru a avea energie întreaga zi.  Seara să folosim proteine și mîncaruri bazate pe legume. O altă recomandare  pe care o fac pacienților mei este să înceapă întotdeauna mesele principale cu servirea unei salata de legume, în special varză, pentru că aceasta va aduce fibre, va asigura și un tranzit bun și va diminua cantitatea de mâncare de care avem nevoie.”, explică conf. dr. Anca Pantea Stoian, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

“Drobul, unul din preparatele tradiționale de Paște poate fi realizat cu foarte multe verdețuri iar atunci când avem rețete care conțin ou am putea să adăugăm mai multe albușuri decât gălbenușuri. Mereu recomand asocierea oului fiert cu legume, de exemplu ceapa verde, care prin fitonutrienții pe care îi are ajută la contrabalansarea colesterolului din ou.

Pentru salata boeuf putem folosi  mai multe legume cu conținut mai mic de carbohidrați, de exemplu să punem ceva mai mult morcov, păstârnac sau țelină. La friptură recomand obligatoriu o garnitură de legume și prepararea ei la cuptor, fără adaos de ulei, iar cantitatea de carne trebuie să fie de marimea unui pachet de unt.”, explică și dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

În privința consumului de dulciuri, specialiștii prezenți recomandă consumul lor pe rând, fără a le amesteca, fără a gusta în aceeași zi din toate tipurile: dacă astăzi mâncăm pască, lăsăm pentru mâine cozonacul.

Comentarii

comentarii