Acasă Actualitate Cum să ne apărăm de ucigașul ascuns? Explicația prof. dr. Emilian Popovici,...

Cum să ne apărăm de ucigașul ascuns? Explicația prof. dr. Emilian Popovici, cadru didactic la UMF Timișoara

DISTRIBUIȚI

Ucigașul ascuns, pe scurt, pârdalnica gripă, a început să își facă simțită prezența destul de intens în Timișoara, mai ales, în rândul copiilor, prin unitățile școlare. Deși suntem la începutul sezonului rece, pericolul poate deveni tot mai mare pentru oricine.

De aceea prof. univ. dr. Emilian Popovici, cadru didactic la UMF Timșoara și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, ne arată ce trebuie să facem pentru a ne proteja de acest ”ucigaș tăcut”.

”Vrem nu vrem a venit toamna, după ea vine iarna și odată cu ele vor veni virozele respiratorii și gripa. Este foarte posibil ca anul acesta atât virozele, cât si gripa să fie mai prezente decât în anii trecuți pentru că în general nu mai sunt măsurile de prevenție pentru Covid, astfel încât o scurtă informare poate fi utilă.

Gripa este denumită și “ucigașul ascuns” pentru că deși acest diagnostic nu apare pe certificatele de deces, este în destule situații cea care duce la decompensarea unor boli cronice cum sunt cele cardiovasculare sau respiratorii, care în urma decompensării pot duce la decesul pacienților. Cu alte cuvinte fără infecția gripală acești pacienți ar fi putut să fie încă în viață. Și pentru aspectul menționat anterior și pentru că gripa poate genera complicații si la oameni sănătoși, este bine să nu uităm de vaccinarea gripală care este indicată a se face în luna octombrie pentru a intra protejați în sezonul de gripă.

Este important de reținut că între momentul administrării vaccinului gripal si cel al instalării protecției post vaccinale este necesar un interval de timp de 2 săptămâni ! Deci dacă ne vaccinăm astăzi, nu vom fi protejați imediat, ci sunt necesare cele doua săptămâni pentru apariția titrului protector de anticorpi. Am menționat acest aspect pentru că, sunt destui cei care au făcut vaccinul gripal, după câteva zile s-au îmbolnăvit de gripă si au avut impresia total eronată că s-au îmbolnăvit fiindcă s-au vaccinat.

În realitate s-au îmbolnăvit pentru că nu a fost timpul necesar ca să dezvolte protecția post vaccinală. În concluzie pentru gripă se recomandă vaccinarea și atât pentru gripă, cât și pentru viroze și, bineînțeles, pentru Covid în timpul sezonului rece, măsurile de protecție cunoscute de acum care sunt eficiente față de toate infecțiile cu transmitere respiratorie”, a explicat prof. Emilian Popovici.

Comentarii

comentarii