Acasă Actualitate Cum se îngrijește o cositoare pe benzină și alte unelte de grădinărit...

Cum se îngrijește o cositoare pe benzină și alte unelte de grădinărit pe timpul iernii?

DISTRIBUIȚI
Aleksey Dushutin / Shutterstock.com

Sfârșitul sezonului de grădinărit este o perioadă de muncă intensă pe teren. În ultimele zile ale toamnei, grădina ar trebui să fie pregătită pentru iarnă, iar lucrările de curățare includ nu doar gazonul și zonele cu flori, ci și echipamentele folosite pentru îngrijirea acestora. Uneltele precum mașina de tuns iarba, cositoarea pe benzină, pulverizatorul și uneltele de mână necesită, de asemenea, întreținere și pregătire adecvată pentru iarnă.

Înainte ca grădina să se cufunde în somnul de iarnă, trebuie să efectuezi o serie de lucrări pe teren – îndepărtează părțile moarte ale plantelor și frunzelor din sol și gazon, acoperă trandafirii sau leagă arbuștii care s-ar putea rupe sub influența straturilor de zăpadă. Este similar cu uneltele și echipamentele de grădinărit – datorită conservării adecvate înainte de iarnă, în sezonul următor le vei putea folosi liber și vei începe să lucrezi în grădină la capacitate maximă.

Cum ai grijă de cositoarele pe benzină și de mașinile de tuns iarba pe timp de iarnă?

O cositoare pe benzină bună sau o mașină de tuns iarba permite tăierea rapidă și convenabilă a gazonului și a buruienilor, prin urmare, pentru ca dispozitivele să funcționeze eficient, trebuie avută o grijă deosebită în întreținerea lor. 

Prima etapă este curățarea temeinică a ierbii și a reziduurilor vegetale. Scoate capacul și scapă de orice depuneri uscate – lăsate peste iarna, ar fi și mai greu de îndepărtat primăvara, deoarece vor forma o crustă tare. Cel mai bine este să folosești o perie rigidă sau o cârpă umedă pentru aceasta, deoarece jetul de apă ar putea deteriora motorul.

Fotokostic / Shutterstock.com

În cazul dispozitivelor de ardere, în primul rând, combustibilul trebuie scos din rezervor – dacă este lăsat pentru iarnă, acesta se va evapora și, ca urmare, ar căpăta o consistență lipicioasă, ceea ce ar putea provoca înfundarea conductelor. 

Schimbarea uleiului de motor este un alt punct obligatoriu, cu condiția ca mașina să fie echipată cu motor în patru timpi. Pentru a scurge uleiul, pur și simplu înclină dispozitivul și deșurubează capacul de umplere, permițând lichidului să se scurgă în vasul pregătit.

Un alt element este verificarea stării filtrului de aer. Verifică dacă are vreo deteriorare, iar dacă există, înlocuiește-l. Pe de altă parte, un filtru în stare bună este suficient să fie curățat, de exemplu, prin batere sau cu aer comprimat. Pasul final este verificarea bujiei.

Nu trebuie să uiți nici de alte unelte folosite în timpul îngrijirii de primăvară, de exemplu un pulverizator ergonomic pe benzină, care trebuie îngrijit corespunzător.

Uneltele și cositoare electrice – cum le îngrijești?

 În cazul dispozitivelor alimentate electric – rețea sau baterie – este necesară mai puțină întreținere. Pe lângă curățarea temeinică a echipamentului, trebuie să verifici starea cablurilor de alimentare.

Dacă găsești vreo deteriorare a cablului, izolează-l sau înlocuiește întregul cablu. În cazul echipamentelor alimentate cu baterii, în timpul inactivității de iarnă, acestea trebuie scoase de pe dispozitiv, încărcate și depozitate într-un loc destul de cald și uscat.

Depozitarea este, de asemenea, un element important al întreținerii echipamentelor de grădină. Locul în care așezi cositoarea pe benzină trebuie să fie bine ventilat și relativ cald. Dispozitivele sunt cel mai bine depozitate în poziția lor de lucru și asigurate cu carcase sau prelate speciale. Nu uita să pui în același loc și restul uneltelor și a micilor ajutoare, precum o pereche de ochelari de vedere, care te vor proteja eficient în timpul diferitelor tipuri de munci și lucrări de grădinărit. 

Comentarii

comentarii