Acasă Actualitate Cum vor fi prăznuite Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, joi, în starea...

Cum vor fi prăznuite Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, joi, în starea de alertă, la Timișoara?

DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului prin Arhiepiscopia Timișoarei va prăznui, joi, 28 mai, Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, la Catedrala Mitropolitană din Piața Victoriei, dar și în toate bisericile aparținătoare, cu respectarea regulilor de protejare anti-COVID19.

În cadrul Sfintei Liturghii vor fi pomeniți eroii neamului românesc din toate timpurile și din toate locurile, chiar cu numele lor, dacă în parohii există listă nominală cu eroii. De asemenea, dacă în curtea bisericii sau în proximitatea ei există monument dedicat eroilor neamului, se va oficia slujbă de pomenire și acolo, după încheierea Sfintei Liturghii.

La ora 12:00 se vor trage clopotele bisericii timp de aproximativ 3 minute în memoria eroilor neamului românesc.

În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.

În România, care a pierdut, în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea, aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693 / 4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român.

Țara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920

Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată Ziua Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească.

Totodată, Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, a proclamat sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos la cer, drept sărbătoare naţională a poporului român -a informat Mitropolia Banatului din Timișoara.

Comentarii

comentarii